in

Velike kazne stižu u Hrvatsku, do 4.000 evra za lažne vijesti i loše vaspitanje djeteta

Dosad je najveća novčana kazna predviđana Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira bila 170 evra, a MUP Hrvatske za pojedine prekršaje, otkriva to prijedlog zakonskih izmjena koje su uputili u javnu raspravu, predlaže da maksimalna kazna bude čak četiri hiljade evra, što znači da se maksimalna novčana kazna povećava čak 23,5 puta.

Maksimalna kazna kojom država želi disciplinovati građane kako ne bi činili prekršaje protiv javnog reda i mira sada može iznositi gotovo četiri prosječne plate, dok su prema važećem zakonu maksimalne kazne 16,7 odsto prosječne plate. MUP predlaže da sabor zakon usvoji po hitnom postupku.

Novčane kazne se povećavaju za prekršaje za koje je moguće izreći i zatvorsku kaznu, što je devedesetak prekršaja, i to u pojedinim slučajevima na iznose do hiljadu ili dvije hiljade evra, ali u nekoliko slučajeva i na četiri hiljade evra.

Do 4.000 evra za ustaške pokliče

Maksimalna kazna od 4.000 evra tako će se moći izreći onima koji remete javni red i mir na javnom mjestu “izvođenjem, reprodukovanjem pjesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža”.

Dosad se taj prekršaj kažnjavao novčanom kaznom od 20 do 150 evra, a iz objašnjenja je očigledno da se povećanjem kazne nastoji spriječiti isticanje simbola ili izvikivanje ustaških ili nacističkih pokliča.

MUP tako navodi da je analizom prekršaja protiv javnog reda i mira, u kojima je “prekršaj počinjen isticanjem određenih simbola kojima se izražava ili potiče mržnja ili uzvikivanjem ili pjevanjem navedenog pozdrava (ne navode kojeg pozdrava), utvrđeno da su u većini slučajeva počinitelji proglašeni krivima i kažnjeni novčanim kaznama, ali u iznosima od 25, 27, 53 ili 150 evra”.

Kažu da to nikako nije dovoljan iznos kako bi se počinioci u budućnosti odvratili od činjenja takvih prekršaja.

Tako se za taj prekršaj maksimalna kazna povećava 26,6 puta, dok bi i trenutno predviđena minimalna kazna, ako sabor usvoji prijedlog – 700 evra, bila četiri puta veća od sadašnje maksimalne i 35 puta veća od sadašnje minimalne, piše Novi list.

Od 700 do 4.000 evra za lažne vijesti

Isti raspon kazni predviđen je i za onog ko se na javnom mjestu “ponaša na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane i narušavajući njihov mir”.

Onome kome se dokaže da izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, prijeti kazna od 700 do 4.000 evra.

Ista je kazna predviđena i za prekršaj omalovažavanja ili vrijeđanja državnih organa, odnosno službenih osoba dok obavljaju svoj posao, te za neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja, ispaljivanje raketa, sličnog eksplozivnog ili zapaljivog materijala.

Do 4.000 evra za loše vaspitanje djece

Posebno se za svoje finansije trebaju zabrinuti građani koji imaju maloljetnu djecu, jer ako njihovo dijete učini neki prekršaj protiv javnog reda i mira, a dokaže se da je to posljedica lošeg vaspitanja ili zanemarivanja, takođe bi mogli platiti kaznu od 700 do 4.000 evra.

Roditelji će biti jače kažnjeni ako nisu dobro odgojili dijete nego ako su poticali svoje potomke na počinjenje prekršaja jer se predlaže da se roditelj ili staratelj koji potiče dijete na prekršaj kazni novčanom kaznom od 300 do 2.000 evra.

Kazna je to koja je predviđena i za one koji u svojim prostorima dopuštaju prostituciju ili one koji na javnom mjestu kockaju ili druge mame na kocku, ali i građane koji druge obmanjuju kad je u pitanju njihov društveni položaj ili upotrebljavaju lažne privatne podatke.

Ista kazna prijeti i onima koji se tuku ili svađaju na javnom mjestu, ali i građanima koji se ne udalje iz grupe kad ih službena ili vojna osoba pozove da se raziđu.

Do 1.000 evra za isticanje zastave strane države bez odobrenja

Niže kazne, od 200 do 1.000 evra predviđene su za osobe koje na javnom mjestu vrijeđaju ili omalovažavaju moralne osjećaje građana, onome ko daje alkoholna pića pijanoj osobi ili maloljetniku mlađem od 16 godina, ali i onome ko pije ili se drogira na radnom mjestu.

Do hiljadu evra kazne prijeti i onima koji istaknu zastavu strane države bez odobrenja, jednako kao i osobama koje na zgradu postave uređaj ili predmet koji može povrijediti prolaznika.

Ugostitelji će platiti kaznu do 1.000 evra ako se dokaže da kao odgovorna osoba nisu spriječili narušavanje reda i mira u lokalu iako su to mogli učiniti bez opasnosti za sebe ili drugoga.

Prostitucija po starom

Što se tiče odavanja prostituciji, iz MUP navode nekoliko razloga zbog kojih nisu predložili povećanje kazne, pa kažu da je u posljednjih pet godina evidentiran izrazito mali broj prekršaja odavanja prostituciji, njih 66, te da se u malom broju država članica EU kažnjavaju osobe koje se odaju prostituciji.

Tako je u 21 državi prostitucija legalizovana, od čega u njih šest (Austrija, Njemačka, Grčka, Mađarska, Latvija i Nizozemska) je ona legalna i regulisana, dok je u preostalih petnaest prostitucija legalna, ali neregulisana.

Od država u kojima je prostitucija zabranjena u tri države se kažnjava korisnik usluge (Francuska, Irska i Švedska), dok se u Hrvatskoj kažnjavaju osobe koje se odaju prostituciji.

Po važećem zakonu kazne se kreću u rasponu od 1.9 do 16.7 posto prosječne plate. Prihvati li sabor prijedlog zakona, prekršajna kazna iznosiće i do četiri prosječne plate.

Lovačkom puškom komšiji ubio psa: Osumnjičen za mučenje i ubijanje životinja

Pjevač Lepi brutalno pretučen u Novom Pazaru (VIDEO)