in

Ulazak u Hrvatsku iz BiH plaćaće se sedam evra

Foto: schengenvisainfo.com

Građani BiH uskoro bi mogli plaćati 7 evra za svaki ulazak u Evropsku uniju pa tako i Hrvatsku.

Sistem Evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (EITAS) u funkciju bi trebao biti pušten iduće godine što će značiti nova pravila za ulazak u Hrvatsku. Stanovnici BiH prije putovanja u EU moraće popuniti elektronski obrazac i platiti jednokratnu naknadu od sedam evra.

Na službenoj stranici EU u BiH navode da će putnici morati ispuniti internet obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ako osoba ne može podnijeti zahtjev (zbog starosti, nivoa pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnosioci zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina moraće elektronski platiti naknadu u iznosu od 7 evra po zahtjevu.

Takođe, navodi se da će se za elektronske načine plaćanja uzimati u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima, koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja.

Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći preći granica u najvećem broju slučajeva biće izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a rijetko zbog dodatne provjere dozvola se može čekati do 30 dana.

Podnosilac se može i žaliti ako dobije odbijenicu.

EITAS je nastao tako što je u novembru 2016. predložena uspostava evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja radi jačanja bezbjednosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

Ipak, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu, dok ostali građani trebaju.

Izvor: Večernji list

Vaskršnja trpeza duplo skuplja nego lani

Vikić i Pušina oslobođeni optužbe za ratni zločin u Sarajevu