in

Uhapšen Hrvat zbog ratnih zločina u Orašju

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske su, u saradnji sa Županijskim državnim tužilaštvom u Osijeku, 21. jula dovršili kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 120. OKZ RH.

Fizički i psihički zlostavljao dvoje civila

Osnovano se sumnja na to da je osumnjičeni u maju 1992. u Orašju, tada kao 24-godišnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, grubo fizički i psihički zlostavljao dvoje civila, izlažući ih intenzivnoj boli, patnji i poniženjima, a protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s građanskim osobama.

Osumnjičeni je juče, 20. jula, uhapšen na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja je danas, 21. jula, predan pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu Županijskom državnom tužilaštvo, zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Lukač: Biće još hapšenja u policiji, spremni smo da očistimo svoje redove

Porodica Sašu sahranila i oplakala, onda ga vidjeli kako šeta po Novom Sadu?