in

U crnogorske škole se vraćaju Njegoš, Desanka Maksimović, Selimović

Ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesna Bratić rekla je da resorno ministarstvo planira da mijenja nastavni program, ističući da autori, koji su u vrijeme vlasti DPS-a uklonjeni iz udžbenika, spadaju u sam vrh južnoslovenske književnosti.

Odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore, Bratićeva je poručila da studenti fakulteta za crnogorski jezik i književnost ne treba da se plaše da će njihovo studiranje biti prekinuto.

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović pitao je dokle se stiglo sa izmjenom nastavnog plana za osnovne i srednje obrazovanje kojom bi se vratili u obaveznu literaturu Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić, Petar Drugi Petrović Njegoš, pisci koji su bili uklonjeni.

On je rekao da je poznato da je nakon 2011. godine “program nastave prilagođen jednom ideološkom projektu koji sprovodi Demokratska partija socijalista”.

“Programi za književnost pokazuju šta je uradila antisrpska kampanja u proteklih 15 godina”, rekao je Đurović.

Odgovarajući na pitanje, Bratićeva je navela da uklonjeni autori spadaju u sam vrh južnoslovenske književnosti i dodala da u Ministarstvu namjeravaju da mijenjaju nastavni program.

“Da, namjeravamo i mijenjaćemo nastavni program. Razlozi zbog kojih su uklonjeni iz lektire su više nego jasni”, dodala je Bratićeva.

Ona je navela da se u osnovnoj školi čitaju djela Desanke Maksimović u petom i osmom razredu, Alekse Šantića u osmom i devetom razredu.

“Odlomak iz djela Meše Selimovića žDerviš i smrtž čita se u osmom razredu, Petar Drugi Petrović Njegoš se čita u sedmom i osmom razredu”, istakla je Bratićeva.

Ona je dodala da, kada je riječ o srednjim školama, Njegoša učenici izučavaju u drugom i u četvrtom razredu.

Šerbedžija: Vakcinisao sam se u Srbiji, odlično su to obavili

Vučić: Rečeno mi je da Srbija mora biti ponizna