in

Svetosavska akademija u Skoplju: Nema granica za srpsku kulturu nastalu pregalaštvom Svetog Save

Svetosavska akademija održana je večeras u Skoplju, intoniranjem himni Sjeverne Makedonije i Srbije.

Predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković naglasio je da je prvi put u istoriji predsjednik Srbije došao je da posjeti Srbe u Sjevernoj Makedoniji.

On je na obilježavanju Svetosavske akademije u Skoplju rekao da “adrenalin radi, da je prisutna nervoza i velika očekivanja”.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nanad Stevandić poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da za srpsku tradiciju i kulturu, koja je nastavala pregalaštvom Svetog Save, ne postoje granice.

– Pripadamo duhu, tradiciji i kulturi za koju ne postoje granice, a koja je nastala pregalaštvom Svetog Save. Na današnji dan se prisjećamo da je Sveti Sava prvo mirio braću, čuvao ih, a onda nas mirio sa drugim komšijskim narodima – rekao je Stevandić.

On je ocijenio da je to težak posao za koji se verifikacija čeka po sedam, osam vijekova, a što danas dobro razmije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jer radi sličan posao.

– Hvala bratskom makedonskom narodu što se na zajedničkom obilježavnju praznika na Zebrnjaku, Kumanovu i Kajmakčalanu osjećamo slobodno i ugodno kao u Banjaluci i Topoli, njegujući zajedništvo naših naroda i tudeći se da nas budućnost više nikada ne razdvoji i posvađa – rekao je Stevandić.

Predsjednica srpske zajednice u Sjevernoj Makedoniji Gordana Јovović uručila je Svetosavsku povelju pjesniku i književniku Vladi Uroševiću.

Na akademiji, kojoj prisustvuju i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković.

– Kada se svaka akademija završi, kaže se, da je ova bila najbolja, a na nama je da se potrudimo da svaka sljedeća bude bolja. Mislim da smo uspjeli u tome jer smo unijeli puno ljubavi, razumijevanja, rada, i, iskren da budem, ponosan sam na skoro sve akademije koje smo do sada odradili – rekao je Stoilković.

On je rekao da može da kaže da je ova akademija svakako bolja od svih drugih.

– Zašto? Zato što je neko video da sve ovo što radimo ima odgovarajućeg efekta i u makedonskoj javnosti i u srpskom narodu koji živi u Makedoniji – naveo je Stoilković.

Stoilković je rekao da je priča o svetom Savi “zaista velika”.

– Već osam vijekova smo svjedoci da ta priča traje. Hvala svetom Savi što nas je večeras okupio, da ispričamo priču o sjećanju na njega – dodao je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je Sveti Sava temelj naše civilizacije.

– Sveti Sava je ličnost koja je na naš narod imala najveći uticaj. Uz majku i Boga prizivamo Svetog Savu, sve dobro što je neko u srpskom narodu učinio protkano je njegovim uticajem, danas vraćamo bar djelimično dug prema Svetom Savi gradeći škole, fakultete… – rekao je Vučić u obraćanju.

Vučić je istakao da se sveti Sava s pravom zove ocem crkve i škole.

– Priča o svetom Savi staje u jednu riječ – izbor, od prvog Rastkovog do posljednjeg Savinog da i državi i crkvi obezbijedi prave nasljednike i povuče se i kada se pogleda istorija. I danas naš put zavisi od izbora, od toga hoćemo li kao narod izabrati slobodu ili nečije sizerenstvo ili vlast nad nama, nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo. Naša zemlja nije u jednostavnoj i lakoj situaciji – rekao je Vučić.

Atraktivna fudbalerka (24) se pridružila stranici za odrasle pa rano završila karijeru

Ukrajinski penzioner na aerodromu u Minhenu pokušao prokrijumčariti 455 hiljada eura