in

Sudbina Kosova, Crkva u Crnoj Gori i naslednik Amfilohija: Tri teme dominiraju na Saboru SPC

Na Saboru SPC najvažnije teme će biti Kosovo i Metohija, izbor novog mitropolita u Crnoj Gori i potpisivanje temeljnog ugovora države Crne Gore i SPC, uveren je dr Jovan Janjić, redovni član Pravoslavne akademije nauka i umetnosti i Srpske duhovne akademije.

On podseća da patrijarh Porfirije prvi put predsedava Saborom i podseća da prošle godine nije ni održan zbog koronavirusa, što je prvi put posle Drugog svetskog rata da najviše crkveno telo nije zasedalo.

Situacija na KiM i Crna Gora glavne teme

Janjić kaže da na sreću nema nekih vanrednih situacija koje bi poremetile tok Sabora tako da očekuje da će sve proteći u razgovoru o Kosovu i Metohiji i o imenovanju mitropolita.

„Uveren sam da će se, osim KiM, najviše razmatrati situacija u Crnoj Gori gde će sigurno biti izabran novi mitropolit s obzirom da je to neophodno. Tamo je u faktičkom smislu još neredovno stanje, ugrožena su i crkva i crkvena organizacija jer i dalje ima opstrukcija oko potpisivanja osnovnog ugovora između crnogorske države i SPC. Očekujem da će se to pitanje temeljno razmatrati. I zato se i očekuje da bude izbran novi mitropolit“ kaže dr Janjić.

Iako ne želi da spekuliše imenima potencijalnih kandidata za naslednika upokojenog mitropolita Amfilohija, Janjić kaže je najčešće pominjan episkop budimljansko nikšićki Joanikije, koji je sada i administrator mitropolije.

„Siguran sam da će na to mesto biti izbran neko ko je dobro upućen u celu situaciju i ko ima dobar kontakt sa našim narodom u Crnoj Gori,“ ističe sagovornik Sputnjika.

Eparhija zagrebačko-ljubljanska na čekanju

Dr Janjić smatra da do izbora novog mitropolita u eparhije zagrebačko-ljubljanske koju još vodi Porfirije, sada neće doći.

„Nisam siguran da će ovde biti izabran novi mitropolit jer je malo vremena prošlo od kada je dosadašnji mitropolit Porfirije, a sada patrijarh, izabran na čelnu crkvenu dužnost. To je i osetljivo mesto preko koga se prelamaju odnosi SPC i rimokatoličke crkve tako da tu izbor mora biti pažljiv i verujem da će se o tome razgovarati tek na Saboru u maju iduće godine,“ kaže on.
Po rečima našeg sagovornika, verovatno će biti izabran i episkop valjevski što je, kako kaže, važno mesto jer tamo imamo dve velike svetinje – manastir Veluće i Ćelije, i to je jedno od sedišta duhovnog života u Srbiji.

Moguće posebno saopštenje o KiM

„Sigurno će se govoriti i o nastojanjima albanskih vlasti da preuzmu zaštitu srpskih manastira. Za to nema osnova i SPC i država Srbija na to će ukazati jer ne može čuvati naše svetinje onaj ko je do sada porušio 156 srpskih crkava i manastira,“ napominje dr Janjić.

Naš sagovornik kaže da je vrlo moguće da se Sabor posebno oglasi po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji.

Redovno godišnje zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve započelo je liturgijom u Hramu svetog Save u Beogradu, kao bogoslužbeni uvod u njegov radni deo. Liturgiju je služio patrijarh Porfirije sa više vladika iz zemlje i inostranstva. Sabor je, inače najviša zakonodavna i sudska vlast SPC čije su odluke obavezujuće za sve vladike, o kojima se javnost obaveštava u završnom saopštenju.

Podsećanja radi, zbog pandemije korona virusa SPC je ostao za kratko vreme bez čelnih i uticajnih ljudi ove organizacije. Sem doskorašnjeg patrijarha Irineja, crkva je ostala i bez mitropolit Amfilohije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasija. Episkopa valjevskog Milutina i nekadašnjeg episkop raško-prizrenski Artemija…

Bijeljina uplaćuje 227.654,00 KM za NVO! Da li se ova sredstava transparentno troše?

Pogledajte kako je Vukanović galamio na sudije