in

Stigla prva američka kazna za Prištinu, SAD imaju i dva zahteva za Kurtija

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća tzv. Kosova u vežbi “Defender Evropa 2023”, prva posledica za vladu privremenih prištinskih institucija, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na severu KiM.
Hovenijer je dodao da SAD imaju dva zahteva za Prištinu – da ne insistira da albanski gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na severu.
“Ne razumemo zašto se alternativne lokacije, ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija”, rekao je Hovenijer i dodao:
„Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, koja je nasilno ušla, veoma izazovno, pa smo zatražili od Vlade da povuče policiju iz ove tri opštinske zgrade“, rekao je američki diplomata.
Prema mišljenju Hovenijeru, preduzimanje ove dve akcije će pomoći u smanjenju tenzija.

Prva sankcija za Prištinu otkazivanje zajedničkih vojnih vežbi

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Prištine u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose, podsetio je američki diplomata.
„Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć doneo američki komandant za Evropu da otkaže učešće Kosova u Defender Europe 2023, što se dogodilo preko noći“, rekao je Hovenijer na sastanku sa nekoliko novinara u Prištini.
Za Kosovo su ove vežbe završene, dodao je Hovenijer.
“Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa zemljama koje ga nisu priznale, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu”, naveo je američki ambasador, prenosi portal Kosovo onlajn.
SAD su kritikovale vladu privremenih prištinskih institucija, rekavši da su 26. maja novi albanski gradonačelnici u severnim opštinama nasilno ušli u zgrade opština na severu.
Hovenijer je rekao da SAD razmišljaju i o drugim odlukama koje će doneti u tom pravcu.
„Zatražili smo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah preduzme korake za smirivanje situacije na severu. On nije odgovorio na ove zahteve. Zato razmatramo šta će biti naše sledeće akcije“, rekao je američki ambasador.
Američki ambasador u Prištini rekao je da vlada privremenih prištinskih institucija nije koordinisala sa Vašingtonom akcije preduzete u petak.
Tog dana novi albanski gradonačelnici opština na severu Kosova ušli su, uz pomoć tzv. kosovske policije, u zgrade opština.
„Kada smo saznali, oštro smo reagovali protiv toga. Odluka je negativno uticala na reputaciju Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”, naglasio je američki ambasador.
Hovenijer je citirao američkog državnog sekretara Blinkena kada je rekao da nedavne odluke prištinske vlade utiču na odnose dve zemlje.

Kfor obećao da će se prištinski specijalci povući do 15 sati, Srbi čekaju

Dodik: Neprimjerena reakcija Kfora prema golorukom srpskom narodu