in

Srbija podržala mjere EU protiv Bjelorusije

Evropska unija pozdravila je odluku Srbije da se pridruži restriktivnim mjerama koje se odnose na zabranu preleta vazdušnog prostora i pristupa evropskim aerodromima za bjeloruske aviokompanije.

Odluka o ovim restriktivnim mjerama EU donijeta je 4. juna kao odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona na aerodrom u Minsku i hapšenje dvoje putnika.

Pored Srbije, ovim sankcijama EU pridružile su se i Albanija, Sjeverena Makedonija, Crna Gora, Lihtenštajn, Island i Norveška.

EU uvela nove sankcije
Ministri spoljnih poslova EU proširili su danas odluku o sankcionisanju 78 bjeloruskih pojedinaca i 8 entiteta zbog, kako se navodi, ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji i nasilne represije nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima.

U saopštenju Savjeta EU navodi se da je sedam pojedinaca i jedan entitet, koji su predmet ove nove liste restriktivnih mjera, sankcionisano u vezi sa prisilnim i nezakonitim slijetanjem leta kompanije “Ryanair” u Minsku, Bjelorusija, 23. maja 2021. godine i zadržavanjem bjeloruskih vlasti novinar Roman Protasevič i Sofija Sapega.

Među sankcionisanima je i nekoliko istaknutih poslovnih ličnosti koje podržavaju i imaju koristi od Lukašenkovog režima.

Restriktivne mjere EU prema Belorusiji sada se primjenjuju na ukupno 166 osoba i 15 entiteta.

Oni koji su imenovani podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su navedeni.

Fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU.

U Briselu naglašavaju da je cilj ovih sankcija pritisak na bjelorusko političko rukovodstvo da pokrene istinski i inkluzivan nacionalni dijalog sa širim društvom i da izbjegne dalju represiju.

Banjalučka inspektorka otkupljuje kaznu zatvora za korupciju

Republika Srpska formirala tim za razgovore o budućnosti Bosne i Hercegovine