in

Srbi digli nove barikade – u Severnoj Mitrovici i na novom mostu na putu ka Raškoj

Foto : Kosovo onlajn

Srbi na Kosovu i Metohiji postavili su nekoliko novih barikada u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i na putnim pravcima prema Leposaviću i Zubinom potoku nakon što je kosovska policija zabranila ulazak Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju.

Najveća barikada je postavljena u Bošnjačkoj Mahali na svega 50-ak metara od punkta kosovske policije čime je onemogućen prelazak vozilima iz sjevernog u južni dio grada.

Prema saznanjima Srne, u Prištini je donijeta odluka o stavljanju u stanje priparavnosti pripadnika kosovskih bezbjednosnih snaga i pripadnika kosovske policijske službe.

Incidenata tokom noći nije bilo ali je jučerašnja zabrana ulaska Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju na Kosovo i Metohiju dodatno unijela nemir i nespokoj posebno u izolovanim srpskim sredinama.

Autobusi koji prevoze putnike od Kosovske Mitrovice prema srpskim sredinama južno od Ibra jutros nisu krenuli zbog čega zaposleni u školama na području južno od Ibra nisu mogli krenuti put odredišta.

Patrijarh je poručio da je na Kosovu i Metohiji kod kuće i da su mu odlukom prišinskih vlasti vrata njegovog doma zaključana.

On je zamolio Boga da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav prema Božiću i rođenju Spasitelja dotakne umove i savjesti svih ljudi.

Po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kao vrhovnog komandanta, MUP i Vojska Srbije podigli su na najviši stepen borbenu gotovost, do upotrebe oružane sile.

Poslije razmjene vatre koja se dogodila preksinoć nadomak sela Jabuka u opštini Zubin potok, ministarstvo spoljnih poslova Litvanije saopštilo je da je “pucano u pravcu” njihove patrole.

“U nedjelju, 25. decembra, ispaljeni su hici u pravcu letonskih mirovnjaka dok su vršili patrolu”, navedeno je i u saopštenju i kome se dodaje da je otvorena istraga.

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti sazvao je sjednicu Savjeta za bezbjednost i na toj sjednici je zaključeno da KPS ima kapaciteta da ukloni barikade, ali je zaključeno da se sačekaju akcije KFOR-a.

Iz Kurtijevog kabineta je saopšteno da ostaju u stalnoj koordinaciji sa Euleksom i Kforom, koji su opet poručili barikade moraju biti uklonjene i da se mora omogućiti sloboda kretanja za sve, uključujući i vjerske vođe, a da se rješenje mora tražiti u dijalogu.

Iz Srpske liste je takođe poručeno da Kfor i Euleks nisu mete napada Srba i da Srbi žele da te dvije misije stanu u odbranu prava Srba.

Udruženje “CER” izmamilo osmijehe na dječija lica, podjeljeno preko 100 paketića

Predsednik Vučić sastao se sinoć s patrijarhom Porfirijem