in

Šolc izrazio zabrinutost zbog stanja u BiH, Vučić ne misli da je samo jedna strana krivac

Foto: Depositphotos

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu, poslije razgovora sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, da će Beograd dati sve da se nađe kompromisno rješenje po pitanju Kosova i Metohije, dok je po pitanju BiH poručio da Srbija neće biti generator nikakvih problema, već će čuvati mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Šolc je naveo da je u razgovoru sa Vučićem izrazio zabrinutost zbog stanja u BiH i secesionionstičkih težnji Milorada Dodika.

Predsjednik Srbije je istakao da ne misli da je samo jedna strana krivac za probleme u BiH, o čemu je, kaže, detaljno govorio Šolcu, ali je, poručuje i obećao da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema.

“Mi svoju reč držimo i Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost”, naglasio je Vučić.

On je rekao i da u razgovoru nije čak ni želio da komentariše bestidne tvrdnje onih koji govore da će Srbija da izazove sukobe, što se nije dogodilo.

Predsjednik Srbije je istakao i da su za Srbiju važne riječi Šolca koji je danas u razgovoru u više navrata ponovio da je uvjeren u evropsku budućnost regiona zapadnog Balkana.

“I pokušaću da ga citiram, ali ne u iluzuju, kao fatamoraganu, ne u nešto što se čini da je blizu, a uvek izmiče. To je veoma pozitivna ne samo rečenica, već važno obećanje za ljude na Zapadnom Balkanu, za Srbiju”, rekao je Vučić.

“Stvaranje zajedničkog tržišta, je veoma bitno i nadam se da četiri sporazuma biti brzo postignuta”, dodao je on.

Šolc je naglasio da je neophodna regionalna saradnja na putu ka EU i da je “posebno u BiH važno da se svi zalažu da tamo bude moguć konstruktivan razvoj”

Šolc je najavio da će za par nedelja putovati na Zapadni Balkan, a posetiti i Beograd

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da vjeruje da će Srbija imati snage da dođe do napretka u tom dijalogu, koji, ponavlja, za nas nije lak, a razloge je, kaže, prenio kancelaru Šolcu.

“Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, da pokušamo da pronalazimo kompromisna rešenja, ali ona ne mogu biti samo naše želje, što i ta reč jasno ukazuje, i nama i onima drugima u dijalogu”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Vučić je prenio da je tema bila i odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ističući da je ukazao kancelaru na opredjeljivanju Srbije o prirodi tog sukoba, i dva puta u važnim glasanjima u UN, i u OEBS-u.

“Ključno pitanje bili su i regionalni odnosi, imali smo otvoren i sadržajan razgivor i na tome sam zadovoljan”, rekao je Vučić.

On je naveo i da su zajednički konstatovali veliki uspon u bilateralnim odnosima Srbije i Njemačke, prije svega ekonomskim.

Prenio je da je robna razmena u prva tri mjeseca 1,839 milijardi evra, što znači da se očekuje da ove godine dostigne 7,5 milijardi, što je ogroman skok, od 26 odsto, u odnosu na prošlu godinu.

Ponovio je da je Njemačka najveći i najznačajniji trgovinski partner Srbije, kao i Srbija Njemačkoj na Zapadnom Balkanu.

“Radujem se skoroj posjeti Šolca Beogradu. Ovo mi je prvi put da nisam sa Angelom Merkel za ovom govornicom, i želim da se zahvalim i njoj i Šolcu na iskrenosti i otvorenosti, i na dobrom razgovoru”, rekao je Vučić.

Vučić: Izbor Srbije je put ka EU, drugačije gledamo na sankcije

Njemački kancelar Olaf Šolc naglasio je danas da je Srbija u više navrata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija jasno i nedvosmisleno zastupala stav EU da se, kada je riječ o situaciji u Ukrajini, radi o napadu Rusije na tu zemlju i da je to najvažniji znak koji treba primiti kada je riječ o opredjeljenosti Srbije za evropski put.

Šolc je tako odgovorio na pitanje Rojtersa da li će po pristupanje Srbije EU imati posljedice njen stav prema Rusiji s obzirom na to kancelar ni istakao da je “najvažniji znak koji treba da primimo k znanju činjenica da je Srbija u više navrata u GS UN jasno i nedovsmisleno zastupala stav EU da se radi o napadu Rusije na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo”.

“Činjenica da se ne slažemo u svakom detalju je tema naših razgovora, ali ne treba previdjeti takav stav i ponašanje Srbije”, rekao je Šolc .

Vučić je istakao da “ne bi imao šta da doda” na to i naglasio da se Srbija po pitanju pravne i političke prirode sukoba izjasnila nedvosmisleno i jasno.

“Srbija je dobro razumela poruku Nemačke i svih ostalih i o tome sam temeljno i detaljno razgovarao sa Šolcom. Ono u šta nema sumnje to je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu i Srbija će biti čvrsto opredljena za taj put i bez obzira što trenutne ankete pokazuju da to nije najpopularniji put, rukovodstvo Srbije će u potpunosti podržati taj put Srbije u budućnosti”, poručio jeVučić.

On je dodao i da Srbija nije otvorila poglavlje 31 i da, kao neko ko je na putu ka EU, ima obavezu da se postepeno usklađuje sa odlukama EU.

“Saslušao sam danas kancelara Šolca, on je bio vrlo jasno i snažno je ponovio stavove i zahteve Nemačke i to je sve što imam da kažem. Što se Srbije tiče, Srbija ima drugačiji odnos i po pitanju KIM I zato imamo mnogo drugih problema”, naveo je Vučić.

On je podsjetio da je Srbija bila pod sankcijama čitavu deceniju i imamo drugačiji sentiment prema sankcijama od drugih.

Potukli se zbog nesugalasica u saobraćaju, kažnjeni sa po 400 KM

Ultimatum Oružanim snagama BiH: Amerikanci plaćaju štetu na helikopteru, ali pod JEDNIM USLOVOM