in

Šamar Edija Rame Aljbinu Krtiju: Sto odsto smo protiv

Foto: Depositphotos

Albanski premijer Edi Rama saopštio je večeras da se za sutra planirani sastanak vlada Albanije i samoproglašenog Kosova otkazuje, jer ne postoji dogovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

“Nalazimo se u uslovima zaoštravanja odnosa između Kosova i cijele evroatlantske zajednice, ovaj sastanak ne može da bude održan u očekivanom formatu, nakon što sam razgovarao sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Žozepom Boreljom” objasnio je Rama na konferenciji za štampu.

Kaže da je zamolio Kurtija da se sutra u Đakovici sastanu u užem formatu i razgovaraju o ovoj situaciji koja je dramatična po odnose Kosova i evroatlantske zajednice.

“Moram da kažem da se nismo dogovorili sa Kurtijem o promjeni formata, on je tražio da se sastanak održi kako je bilo planirano, i da onda razgovaramo o tome, ali to nije moguće jer nije trenutak da se pravi sastanak kao da se ništa ne dešava. Možda to nije konačan odgovor premijera”, rekao je on.

Kosovo se kreće ka sankcijama

Rama je istakao da sastanak dvije vlade nije moguć pošto se samoproglašeno Kosovo kreće ka sankcijama. Prenio je i da je zapadne vlasti zamolio da za sada ne primjenjuju sankcije protiv kosovskih vlasti.

“Mi smo 100 odsto protiv načina na koji djeluje kosovska vlada”, poručio je on.

Vlada Albanije i takozvana vlada samoproglašenog Kosova trebalo je da održe zajedničku sjednicu sutra u Đakovici i da potpišu nekoliko sporazuma.

Pešić o igranju Jokića na SP: Na spisku je

Učenik iz pištolja teško ranio radnika škole u Lukavcu