in

Prvi put noću dejstvovale rakete „kornet em“: „Vatreni štit“ na Pasuljanskim livadama

Foto: Instagram / buducnostarbije

Združena taktička vežba Vojske Srbije sa bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022“, na kojoj je prvi put prikazano dejstvo protivoklopnih raketa „kornet“, održana je na poligonu Pasuljanske livade.

Vežbi su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vežba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega je usledilo izvođenje odbrambene operacije u različitim uslovima.

Na poligonu je prvi put prikazano dejstvo protivoklopnog raketnog sistema u noćnim uslovima „kornet“, uvezenog iz Rusije, koji poseduje sposobnost za uništenje tenkova, bunkera i oklopnih vozila.

U vežbi je učestvovalo više od 1.000 pripadnika Vojske Srbije, bio je angažovan avion avion MiG-29, helikopteri Mi-35 i H-145, daljinski pilotirani vazduhoplovi Ć-92A kao i artiljerijsko-raketni sistem PVO „Pancir-S1“.

Vežba je izvedena radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije za izvođenje odbrambene operacije u različitim vremenskim uslovima, danju i noću.

Vojne vežbe na Pasuljanskim livadama počele su 4. aprila, a završene su večeras, vežbom ojačane taktičke grupe u izvođenju odbrambene operacije u noćnim uslovima.

https://www.instagram.com/p/CcI5CddsnMT/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Preminuo Bojan Lazarov

Mask uvećao bogatstvo, ima 100 milijardi dolara više od Bezosa