in

Prvi otkazi u Hrvatskoj zbog COVID-potvrda

Četiri zaposlenika Centra za rehabilitaciju Stančić otkazan je ugovor o radu jer su odbili testiranje koje je uslov za dolazak na posao u sistemu socijalne zaštite i zdravstva, piše Jutarnji list.

Riječ je o prvim otkazima koji su u vezi sa odlukom Nacionalnog štaba civilne zaštite prema kojoj od 4. oktobra svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju predočiti digitalnu covid-potvrdu, kojom dokazuju da su vakcinisani ili preboljeli virus, a ako to nemaju, dužni su se testirati dva puta sedmično, prenosi portal Index.

Logoped, psiholog, defektolog i jedan zaposleni kao tehničko osoblje to odbijaju već mjesec dana, što ih je koštalo radnog mjesta. Oni, ipak, smatraju da je situacija s kovid-potvrdama apsurdna i nezakonita jer krši njihova ustavna prava, ugovore o radu te brojne druge zakonske propise.

Tvrde i da ne pristaju na testiranje jer je postupak bolan, dehumanizujući i omalovažavajući te da je nekoliko njihovih kolegica pretrpilo povrede tokom učestalih testiranja te sada imaju česte glavobolje i krvarenja iz nosa, što je prijavljeno ljekarima.

“Odlučno su odbili testiranje”

Predsjednica Radničkog vijeća Stančića i članica Izvršnog odbora Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Žuborka Kadoić kazala je da je Radničko vijeće podržalo Upravu u odluci o otkazu. Napominje da su više puta razgovarali sa zaposlenikom koji je jedini od četvero i član sindikata, ali bio je odlučan u tome da odbija testiranje.

“Smatramo da je situacija ozbiljna, a oni koji rade s osjetljivim osobama pogotovo moraju paziti. Testiranje je najmanje što se može napraviti. Dapače, smatram i da bi upotreba covid-potvrda trebala biti šira od socijalne skrbi i zdravstva”, kaže Kadoić.

Dodaje da im je žao jer je uglavnom riječ o mladim ljudima, ali smatraju da su napravili grešku.

Jutarnji list neslužbeno saznaje da će uskoro i devet zaposlenih u KBC-u Zagreb dobiti otkaz. Nedolazak na posao više se neće tolerisati te je Uprava poslala Radničkom vijeću namjeru o otkazima, a ono bi se trebalo izjasniti do kraja sedmice.

Direktor KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić kaže da i dalje imaju mali broj onih koji se ne testiraju, ali da su oni na bolovanju.

Stručnjak za radno pravo Viktor Gotovac kaže da je ovo ishod koji je očekivao, ali šta će se na kraju dogoditi, nije jednostavno pitanje.

“Da je riječ o zakonskoj odredbi, a ne o odluci Stožera, sve bi bilo bez ikakvih problema. No, mislim da će o ovome govoriti i Upravni sud, a za nekoliko godina i Vrhovni sud”, zaključuje Gotovac za Jutarnji list.

Vulin: Srbiji nisu potrebne strane sile da bi se vratila na Kosovo i Metohiju

Muk u Sarajevu: OHR i Šmit izbačeni, građani traže protjerivanje ambasadora Rusije u BiH