in

Proizvodnja ruske vakcine na „Torlaku“ počinje 20. maja

Ministar za inovacije Nenad Popović izjavio je danas za Tanjug da će ruska vakcina protiv korona virusa „Sputnjik V“ (Sputnik V) početi da se proizvodi u Srbiji, na Institutu „Torlak“ do 20. maja.

To je, kako je rekao, potvrđeno danas na sastanku u Moskvi sa njegovim ruskim kolegom, ministrom industirije i trgovine Denisom Manturovim, na kojoj je potvrđena mapa puta za organizaciju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

„Na taj način, Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu i moći da je izvozi po celoj Evropi“, naglasio je Popović.
Ministar je rekao da su u izradi mape puta učestvovali najkompetentniji instituti iz Rusije, pre svih, „Gamaleja“, Institutu koji je stvorio vakcinu „Sputnjik Ve“, te Ruski fond direktnih investicija, rusko Ministarstvo industrije i trgovine i fabrika „Gemerijum“, iz Vladimirske oblasti iz koje Srbija danas dobija najveći broj vakcina.

„Kada je reč o količinama, ovo je prva faza, u kojoj će biti proizvedeno četiri miliona vakcina“, rekao je Popović.

Na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i zamenika predsednika ruske Vlade Jurija Borisova, 15. februara u Beogradu, izdat je nalog da se u roku od mesec dana pripremi Mapa puta za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

„Uradili smo to i pre zadatog roka“, rekao je Popović.
On je naveo i da će do kraja marta biti potpisan Sporazum o transferu tehnologija sa ruskim partnerima, a do 16. aprila u Srbiju bi trebalo bi da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu „Torlak“.

„Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, biće poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut ’Gamaleja‘“, objašnjava Popović.

To ispitivanje, pojašnjava, traje 21 dan, a posle potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji.

Popović je istakao da „prva faza“ proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumeva transport supstance, punjenje bočica u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.

„Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom punom ciklusu, koja podrazumeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta ’Torlaka‘, ali verujemo da proizvodnja u punom ciklusu može da bude započeta do kraja ove godine“, rekao je Popović.
On je zahvalio ruskim partnerima na pomoći u lokalizaciji proizvodnje vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji.

„Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Uz pomoć naše ruske braće obnavljamo srpski suverenitet u proizvodnji vakcina, u čemu je naša zemlja nekada bila jedan od lidera u Evropi“, rekao je Popović.

Nevjerovatne scene: Veliki ekran POKLOPIO NOVINARA usred programa

Osumnjičeni za ubistvo u bjekstvu, uhapšeni njegovi jataci