in

Priština posthumno odlikovala Bajdenovog sina

Privremene prištinske institucije posthumno su dodijelile predsjedničku medalju za vladavinu prava Bou Bajdenu (1969-2015), sinu predsjednika SAD Džoa Bajdena, za doprinos pravosudnom sistemu nakon rata 1999. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bo Bajden, bivši državni tužilac američke savezne države Delaver, pomagao je u obuci lokalnih tužioca i sudija na KiM u okviru projekta OEBS-a.

“Bo je na Kosovu radio od srca. Zaljubio se u tu zemlju”, rekao je američki predsjednik u unaprijed snimljenoj video poruci koja je emitovana tokom ceremonije u nedelju u Prištini, javlja Glas Amerike.

Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je da su SAD uradile mnogo za KiM.

“Ono što su SAD i američki narod uradili za našu zemlju, našu slobodu, pravo da postojimo, prevazilazi bilo koje trenutno partnerstvo u svetu. Gospodine predsjedniče, Kosovo je i vaš dom”, rekla je Vjosa Osmani na ceremoniji uručivanja predsjedničke medalje koju je preuzeo američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

Bajden je 2016. godine, dok je bio na položaju potpredsjednika SAD, otkrio spomenik svom sinu na KiM, a jedna od ulica u blizini vojne baze Bondstil, u kojoj se nalazi 700 američkih vojnika, nosi njegovo ime.

Američka ambasada u Prištini tvitovala je da je Bo Bajden u okviru programa američkog Ministarstva pravde “uspostavio i ojačao institucije i procedure iz oblasti vladavine prava i osigurao osnovna prava za sve stanovnike Kosova”.

Strašna Srbija razbila Crnu Goru i zakazala spektakl sa svetskim šampionima!

SIPA dobija sektor za obračun s terorizmom