in

Predsjednik opštine u Srbiji prijetio novinaru, osuđen na robiju

Drugi osnovni sud u Beogradu osudio je danas na četiri godine i tri mjeseca zatvora bivšeg predsjednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, jer je ostale optužene podstrekavao da zapale imovinu novinara portala “Žig info” Milana Jovanovića 12. decembra 2018. godine.

Istu kaznu dobio je i Aleksandar Marinković, dok je Vladimir Mihailović, osuđen na četiri godine zatvora.

Osuđeni su za krivično djelo “izazivanje opšte opasnosti”.

Ovo je prvostepena presuda na koji i tužilaštvo odbrana imaju prvo žalbe.

Simonović je tokom obrazlaganja presude i navoda sudije da su njegovi branioci opstruisali postupak napustio sudnicu zajedno sa svojim advokatima.

On je od početka procesa kategorički negirao optužbe.

Tužilaštvo je inače za Simonovića tražilo maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za krivično djelo za koje ga tereti – “izazivanje opšte opasnosti izvršeno podstrekavanjem”.

Jovanović od početka tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsjednika opštine.

Naime, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanovićeve supruge, a požar se tada proširio na garažu i dio kuće.

U požaru je pričinjena materijalna šteta, ali niko nije povrijeđen.

Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

Aleksandar Marinković se tereti kao direktni izvršilac krivičnog djela, ali je od prošle godine u bjekstvu, i za njim je raspisana međunarodna potjernica, a postupak je prema njemu razdvojen.

Igor Novaković i Vladimir Mihailović su na početku istrage, priznali paljenje kuće po nalogu Simonovića, dok su na suđenju to negirali.

Simonović je ranije u svojoj odbrani u cijelosti negirao izvršenje krivičnog djela i opisao svoj stav prema Jovanovićevom novinarstvu i portalu za koji radi.

U ovom predmetu odmah na početku istrage, pjevačica Bojana Cvetković Šijacki, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest mjeseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mjesta Jovanovićeve kuće, gdje je krivično djelo počinjeno.

Merkel: Njemačka je u trećem talasu pandemije

Incko je glavni faktor stabilnosti ili nestabilnosti u BiH?