in

Podignuta optužnica protiv klana Belivuka i Miljkovića

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je danas optužnicu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih pripadnika njihove navodne organizovane kriminalne grupe, koja je djelovala pod velom Partizanove najvijačke grupe “Principi”.

Više od 322 strana sa dokazima i ostalim optužbama upućeno je u sud na potvrđivanje, pišu Novosti.

Oni su u ovom trenutku optuženi za pet ubistava, nelegalno držanje i rasturanje narkotika i oružja, otmicu i silovanje.

Podizanje optužnice je na konferenciji tačno prije nedjelju dana, prošlog petka najavio na konferenciji za novinare tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić, precizirajući da je istraga sprovdena protiv ukupno 31 osumnjičenog.

Pretpostavlja se da će optužnica biti podignuta protiv tog broja osumnjičenih, a među njima će biti i svjedoci saradnici, čiji se identitet za sada čuva u tajnosti.

Uz podizanje optužnice očekuje se da će tužilaštvo tražiti od suda da produži pritvor optuženima, kojima pritvor ističe u ponedjeljak, 2. avgusta.

Prošle sedmice iz pritvora je pušten Vuk Vučinić protiv kojeg se vodila istraga, ali nije poznato da li je obustavljena ili će se i on naći na optužnici.

Istraga protiv ove kriminalne grupe pokrenuta je 5. februara i nakon toga proširena je još šest puta, protiv istih lica za nova krivična djela ili novih lica.

Nenadić je prošle sedmice ukazao da se pripadnici ove grupe terete za krivična djela zločinačko udruživanje, pet teških ubistva, trgovnu drogom, trgovinu oružjem i jednu otmicu i jedno silovanje.

Riječ je o brutalnim ubistvima izvršenim u vikendici u Ritopeku gdje su mučeni, likvidirani, raskomadani i samleveni u mašini za meso: Aleksandar Gligorijević, Goran Veličković, Milan Ljepoja, Lazar Vukičević i Zdravko Radonjić.

Tužilac je novinarima pokazao i do sada neobjavljivane fotografije koje će se koristiti kao dokaz protiv ove grupe.

Na fotografijama su pomenuti muškarci najprije živi, mučeni, sa odsječenim glavama, a potom su se mogli vidjeti i isječeni dijelovi tijela složeni u kadi.

Na obezglavljenim tijelima pojedinih žrtava ispisane su poruke za pripadnike suparničkog klana, dok su odsječene glave slikane između nogu ili u drugim pozama.

U pitanju su fotografije iz komunikacije pripadnika ove grupe zaplijenjene sa servera SKY i dobijene za ovu istragu putem međunarodne pravne pomoći od jedne zapadnoevropske države.

Pored pomenutih fotografija sa SKY servera zaplijenjeni su i audio i video zapisi koji ukazuju na događaje i osumnjičene.

Ova grupa uhapšena je 4. februara. Belivuk i Miljković su pod sumnjom da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih djela, skrivajući se iza Parizanove navijačke grupe “Principi”.

Pored njih, tada je uhapšeno još 20-ak pripadnika grupe, a tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv 22 osobe.

Nedjelju dana kasnije uhapšen je i A.Š. kod kojeg je pronađen snajper, a povezuje se sa ovom grupom.

U aprilu je u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku koji je, kako se sumnja, koristila ova kriminalna grupa, pronađena je mašina za mljevenje mesa koja je razmontirana i poslata na vještačenja.

Pored Belivuka i Miljkovića pod istragom su i Miloš Budimir (36), Marko Budimir (32) i Vladimir Grek (36), Milovan Tadić (33), Filip Ivanovski (29), Srđan Lalić (35), Boris Karapandžić (33), Nemanja Ðurić (35), Vlado Draganić (46), Aleksandar Vučeljić (39), Dejan Tešić (38), Nikola Stefanović (33), Nemanja Lakicević (41), Nikola Spasojević (29), Željko Kodžić (41), Nebojša Janković (50), Vlado Georgijev (38), Slađana Sekulić (39) i Vuk Vučinić (29), Marko Andrić, Bojan Hrvatin i A.Š.

U maju je istraga prošina na još šest osoba.

Širi kontekst djelovanja ove grupe ukazuje na povezanost sa “kavačkim klanom” iz Crne Gore, koji je već godinama u sukobu sa takozvanim “škaljarskim klanom”, takođe iz Crne Gore.

Smjena Durakovića na dnevnom redu nakon ljetne pauze

Peticiju protiv Inckove odluke potpisalo 100.000 ljudi u Srpskoj