Posebno odJeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv Aleksandra Jandrića (49).

Optužnica je podignuta zbog sumnje da je zloupotrebom ovlašćenja, koja je imao kao carinski agent za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd, oštetio bužet Srbije i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od više od 750 miliona dinara, odnosno 6,4 miliona evra.

Tako navedeni novac, za koji je znao da potiče iz kriminalne djelatnosti, dalje je ulagao u kupovinu nekretnina, čije je privremeno oduzimanje tužilaštvo takođe zatražilo, kao i kupovinu vrijednijih pokretnih stvari.

Aleksandar Jandrić se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci izvršio krivično djelo Zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju u periodu od januara 2019. do septembra 2021. godine i krivično djelo Pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju.

Tužilaštvo je takođe predložilo sudu da Aleksandru Jandriću produži pritvor zbog opasnosti od bjekstva, kao i da ne bi uticao na svjedoke iz Hrvatske koji treba da se ispitaju u daljem toku postupka.

Takođe, Višem sudu u Beogradu, tužilaštvo je podnijelo zahtjev da se od okrivljenog privremeno oduzme stan u izgradnji u kuli B na 22. spratu u Beogradu na vodi sa garažnim mjestom, zatim dva stana na Novom Beogradu i jedna garaža.

Jandrić se tereti da je iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta sačinjavanjem i ovjeravanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana brodom, kontejnerski u Luku Rijeka u Hrvatskoj, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju, piše Blic.Izvor:
Share.