in

Počinje suđenje komandantu terorističke OVK: Šalju terete za jezive zločine

Pred Specijalizovanim vijećima u Hagu danas će početi suđenje jednom od komandanata terorističke OVK-a Pjeteru Šalji za ratne zločine, ubistvo, proizvoljno lišavanje slobode, surova postupanja i mučenja počinjena 1999. godine nad licima zatvorenim u fabrici u Kukešu, na sjeveru Albanije.

Uvodna izlaganja zakazana su za danas i sutra, saopšteno je iz Specijalizovanih vijeća. Predsjedavajući sudija otvoriće suđenje, nakon čega će optuženom biti pročitana optužnica i zatraženo njegovo izjašnjavanje o krivici.

Potom će po dva časa za uvodna izlaganja imati Specijalizovano tužilaštvo, zastupnik žrtava i branilac optuženog. Iz Vijeća naglašavaju da je, za sada, osam lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku.

Prijavljivanje za dobijanje statusa žrtve koja učestvuje u postupku i dalje je u toku ukoliko osobe mogu da dokažu da su pretrpjele neposredno ili posredno materijalnu ili nematerijalnu štetu kao posljedicu držanja u zatvorenih u Fabrici metala u Kukešu, koju je koristila teroristička OVK.

Pretresno vijeće najavilo je da će 27. marta početi izvođenje dokaza sa ispitivanjem svjedoka i trajaće do jula. Prvobitna optužnica protiv Šalje potvrđena je 12. juna 2020, a korigovana 1. novembra 2021. godine.

Šalja se po osnovu individualne krivične odgovornosti tereti u četiri tačke optužnice za ratne zločine, proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema optužnici, ta krivična djela izvršena su, približno, između 17. maja i 5. juna 1999, protiv lica zatvorenih u mjestu Kukeš u Albaniji u Fabrici metala, koju je koristila teroristička OVK.

Šalja se tereti da je sa umišljajem učestvovao u proizvoljnom pritvaranju i držanju lica u zatočeništvu u fabrici u Kukešu, gdje su pritvorenici u improvizovanim ćelijama svakodnevno premlaćivani i zlostavljani, kako fizički tako i psihički, uključujući prijetnje smrću i nanošenje teških povreda, strah, ponižavanje, diskriminaciju na političkoj osnovi, zastrašivanje, maltretiranje, saslušavanje i prisilne ili iznuđene izjave i priznanja.

– Zatvorena lica su fizički i psihički zlostavljana u prisustvu drugih zatvorenika. Neka lica su tokom zatočeništva bila prisiljavana na fizički rad – piše u optužnici.

Šalja je sam i sa drugim pripadnicima terorističke OVK tukao osobu ili osobe, između ostalog, pendrecima, metalnim šipkama, pištoljima, bejzbol palicama i noževima.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su 4. juna 1999. godine ili približno tog datuma izvjesni pripadnici terorističke OVK, među kojima je bio i Šalja, svirepo pretukli jednog zatvorenika. Premlaćivanje je trajalo do duboko u noć i pripadnici terorističke OVK koji su učestvovali u tom zlostavljanju su na zatvorenike pucali i ranili ih. Poslije su nastavili da ih tuku zbog čega su neki preminuli.

Pritvorenici su držani u Kukešu bez dovoljno hrane i vode u neadekvatnim sanitarnim i higijenskim uslovima, kao i u neadekvatnim uslovima smeštaja i zdravstvene brige. U ovoj fabrici u Kukešu pripadnici terorističke OVK-a su zatvarali i saslušavali lica za koja su sumnjalo da ih ne podržavaju ili da sarađuju sa vlastima tadašnje SR Jugoslavije i Srbije.

Šalja je uhapšen 16. marta 2021. godine u Belgiji i prebačen u pritvorski centar Vijeća u Hagu 15. aprila. On je 19. aprila 2021. godine negirao krivicu po optužbama.

Zločini u Kukešu po komandnoj odgovornosti na teret se stavljaju i u drugoj optužnici šefovima terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Spasioci iz Turske svečano postrojeni ispred palate Republike

Putin: Rusija željela mir, iza leđa nam spremali drugačiji scenario viđen u Jugoslaviji i Libiji