in

Počelo povlačenje policije samoproglašenog Kosova iz opštinskih zgrada na sjeveru KiM

epa10656897 Kosovar police officers secure the municipal building in Zvecan, Kosovo, 27 May 2023. At least ten people were injured in violence between Kosovo police and Serbs in the town of Zvecan on 26 May, as protesters gathered outside state buildings while Albanian mayors were heading to assume office. EPA/GEORGI LICOVSKI

Povlačenje tzv. kosovske policije iz opštinskih zgrada na sjeveru KiM počelo je na osnovu odluke privremenih prištinskih institucija.

Počelo je povlačenje policije iz tri opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, rekao je zamjenik direktora policije za region Sever Veton Eljšani za Tanjug.

Vlada privremenih prištinskih institucija je u utorak saopštila da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na sjeveru Kosova i Metohije, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru nakon ljeta.

Pored toga, tzv. kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kforom, procjenjivati bezbjednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština.

U saopštenju prištinske vlade se dodaje da će Evropska unija pozvati glavne pregovarače u Brisel, u cilju finalizacije plana redoslijeda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će, kako se navodi, početi implementacija svih članova sporazuma.

Nakon Sergeja Milinković-Savića i Mitrović sve bliži odlasku u Saudijsku Arabiju

Bivši pukovnik: Zelenski u očaju, izgubio 26.000 ljudi, od vojske neće ništa ostati