Američki Stejt department potvrdio je da je državni sekretar Entoni Blinken razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o situaciji u Ukrajini, BiH i padu bespilotne letjelice na Zagreb prošle sedmice.

“Blinken je istakao ključnu ulogu Hrvatske u obezbeđivanju evropske budućnosti cijelog zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Takođe je pozdravio Strateški dijalog između SAD i Hrvatske 17. marta, koji će okupiti međuagencijske timove na visokom nivou kako bi razmotrili zajedničke napore za unapređenje zajedničkih prioriteta”, navodi se u saopštenju.

Plenković je u ponedjeljak uveče na svom tviter nalogu objavio da mu je Blinken u razgovoru “izrazio zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu” kao i premnost na zaštitu hrvatskog neba zajedno s NATO-om. Bespilotna letilica sovjetske proizvodnje srušila se u četvrtak uveče u zagrebačkom naselju Jarunu. U hrvatski vazdušni prostor ušla je iz Mađarske, odakle je došla iz Rumunije.

Plenković je na Tviteru takođe napisao da je Blinken pozdravio hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbeglica. Uz to, “potvrdili smo važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a. Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu BiH, zatražio sam podršku SAD da se postigne dogovor i obezbjedi ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda”, dodao je Plenković.

U saopštenju Stejt departmenta, koje je potpisao portparol Ned Prajs, Blinken je u razgovoru s Plenkovićem ponovo potvrdio podršku SAD-a Ukrajini u suočavanju s nastavljenim ratom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Državni sekretar je izrazio duboku zahvalnost za snažnu podršku premijeru Plenkoviću i njegove vlade Ukrajini, uključujući pružanje bezbednosne pomoći i prihvat izbjeglica, kao i za aktivnu ulogu Hrvatske u NATO-u”, navodi se u saopštenju, preneli su hrvatski mediji.Izvor:
Share.