Za promovisanje ustaških simbola, ustaškog pokliča “za dom spremni” i podizanje desnice u Vukovaru na obilježavanju Dana sećanja, dvojica državljana Hrvatske kažnjeno je sa pet dana zatvora.

Radi se o dvojici 31-godišnjaka, državljana Hrvatske sa prebivalištem na području Koprivničko-križevačke županije.

U saopštenju Policijske uprave vukovarsko-sremske se navodi da su oni tokom obilježavanja Dana sećanja “glasnim nedopuštenim uzvicima i pokretima ruku odnosno gestikuliranjem narušavali javni red i mir, čime su počinili prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”.

Policija nije precizirala o kakvim se uzvicima i pokretima ruku radi.

Okrivljeni su uz optužni prijedlog dovedeni na Općinski sud u Vukovaru, koji im je rješenjem odredio mjeru zadržavanja u trajanju od pet dana, te su predati u zatvor u Osijeku, prenosi Tanjug.

Dan sjećanja na vukovarsku žrtvu je ove godine u tom gradu 18. novembra obilježen u znaku Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), čiji simboli na grbu su šahovnica sa prvim bijelim poljem i utisnutim ustaškim pokličom za dom spremni.

Pritom, u Koloni sećanja su bili predsjednik, premijer i predsjednik parlamenta, Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković.Izvor:
Share.