in

„Otvoreni Balkan“ novo ime za „Mini Šengen“, potpisana tri sporazuma

„Otvoreni Balkan“ (Open Balkan) novo je ime za „Mini Šengen“.
To je objavljeno u Skoplju na regionalnom ekonomskom forumu, gde su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali tri dokumenta koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

Lideri tri zemlje potpisali su memorandume o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, zatim o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada, kao i sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.
Prvi memorandum će povećati i unaprediti ekonomsku saradnju, pojednostaviti u najvećoj mogućoj meri procedure u vezi sa uvozom, izvozom i kretanjem robe.
Doprineće i razmeni podataka između carinskih i drugih nadležnih organa u meri u kojoj to dozvoljava zakonodavstvo svake od ugovornih strana. Takođe, predviđa promovisanje skladnog razvoja ekonomskih veza između ugovornih putem širenja trgovinske razmene i postepeno uklanjanje barijera u robnoj razmeni.

Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu ima za svrhu da ugovorne strane, u skladu sa svojim raspoloživim kapacitetima, pomažu jedna drugoj u slučaju katastrofa i to kada ugovorna strana koja to zatraži nije u stanju da se izbori sa posledicama katastrofe korišćenjem sopstvenih resursa.

Ovim sporazumom ugovorne strane regulišu okvir uslova za dobrovoljno pružanje pomoći u slučaju katastrofa, a posebno u: planiranju i sprovođenju mera zaštite od poplava, zemljotresa, požara, zagađenja životne sredine, plovidbenih nezgoda, radioloških rizika, raznih pandemija, kao i industrijskih i drugih katastrofa.

Zatim je previđeno uzajamno obaveštavanje o pretnjama, pojavi i posledicama katastrofa.
Uzajamna pomoć u spasavanju, pružanju pomoći i otklanjanju posledica katastrofa kopnenim i vazdušnim snagama i vozilima za intervencije u slučajevima masovnih požara, poplava, zemljotresa i drugih katastrofa.

Planirana je i edukacija i obuka osoblja službi i jedinica za zaštitu i spasavanje, vatrogasnih jedinica i drugih pripadnika spasilačkih timova putem brifinga, kurseva, obuka, seminara i drugih vidova saradnje, kao i organizovanje i izvođenje zajedničkih spasilačkih vežbi i vežbi u pružanju pomoći i slično, kao i razmena naučnih i tehničkih podataka, kao i drugih dokumenata od značaja za zaštitu od katastrofa.

Takođe, saradnja u razvoju i proizvodnji opreme za spasavanje i pružanje pomoći. Memorandum za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu ima za cilj da pojednostavi procedure kod svih ugovornih strana u pogledu dobijanja radnih dozvola za državljane svake od tri zemlje, kao i u pogledu korišćenja dobijenih radnih dozvola na teritoriji bilo koje od njih.

Inicijativa „Otvoreni Balkan“ otvorena za sve u regionu

Srbija će biti pouzdan partner u inicijativi „Otvoreni Balkan“ Severnoj Makedoniji i Albaniji na putu daljeg zbližavanja i regionalne stabilnosti i boljeg života za sve naše građane, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da pred nama nije tako lak put, ali da su to fantastične ideje i izvanredna vizija.
„Moramo puno da radimo i ako to budemo uradili imaćemo rezultat da će od Tirane do Beograda moći da se prođe bez i jedne granice i zaustavljanja“, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ramom i Zaevom.

Vučić je naveo da će ih Beograd ugostiti u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ već u novembru, kao i da će se sastati do kraja godine ili početkom naredne godine u Tirani.
Inicijativa „Otvoreni Balkan“ otvorena je za sve u regionu, istakao je Vučić, dodajući da ne razume zašto joj ne priđu, posebno BiH i Crna Gora.

„Svako bira svoj put. Da smo mi pravili ovakvu inicijativu sa Crnom Gorom i BiH, optuživali bi nas da je to stvaranje Velike Srbije, ovako pošto to pravimo sa Skopljem i Tiranom čini mi se da niko to ne može da izgovori. Ali ono što je za mene važno je da mogu svi da učestvuju u toj inicijativi“, poručio je on.
Vučić je rekao da kada se govori o tome da li je neko spreman da uđe u inicijativu, mogu svi da uđu.

„Čak iako tražite ustupke, ako je Prištini ponižavajuće Kosovo sa zvezdicom, stavite Srbiju sa kockicom. Nemojte da tražite izgovore zašto saradnje nema, zašto ekonomija ne funkcioniše, zašto građani ne žive bolje“, dodao je on, preneo je Tanjug.

Premijer Zaev je rekao da su danas otvorene nove perspektive za naše narode i ekonomije.

„Naši narodi, srpski, albanski, makedonski imaju ispred sebe isti put, viziju i vrednosti, a to su evropske vrednosti. Idemo napred povezani. Balkan je dugo bio okružen zidovima, a danas smo izgradili nove mostove“, poručio je Zaev.

Rama je zahvalio svima što su razumeli koliko je bitno, kako je rekao,to da se nijedna zemlja ne oseća sama i ostavljena.
Albanski premijer je pozvao skeptike iz BiH, sa Kosova i iz Crne Gore da odgovore šta je loše u tome da se priključe inicijativi i zajedno bore protiv protiv prirodnih nepogoda.
„Ako helikopteri iz svih naših zemalja zajednički dejstvuju — to je duša ove inicijative“, ocenio je Rama.

Crvena zvezda razbila Kairat uz podršku mališana iz Srpskog Sarajeva

Nemci nemoćni – Novak i Nina na korak do medalje!