in

Orban: Mađarska i Srbija neće dozvoliti terorističke napade na južne gasovode

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Mađarska vlada smatra terorističkim aktom sabotažu na gasovodu “Severni tok” i zajedno sa Srbijom učiniće sve da se nešto slično ne ponovi na gasovodima u južnoj Evropi, saopštio je mađarski premijer Viktor Orban u parlamentu zemlje.

Osvrćući se na probleme energetske bezbednosti, šef mađarske vlade je posebno istakao da je „dizanje u vazduh Severnog toka akt terorizma“. S tim u vezi, on je uverio da mađarske vlasti, zajedno sa partnerima iz Srbije, nameravaju da preduzmu mere za sprečavanje ovakvih sabotaža na „južnom gasovodu“. Orban je mislio na krak gasovoda “Turski tok” koji prolazi kroz Bugarsku i Srbiju, preko kojeg Mađarska dobija gas.

“Ako su to uradili na severu, da gas ne bi mogao da dolazi iz Rusije u Evropu, to mogu da urade i na jugu. Zajedno sa Srbijom smo jasno stavili do znanja da im to neće poći za rukom“, rekao je premijer.

Kako je ranije saopštila mađarska vlada, prošle godine je ovom trasom u zemlju stiglo 4,8 milijardi kubnih metara gasa. Nakon prestanka sa radom gasovoda “Severni tok”, južna trasa je postala glavna ruta za snabdevanje Mađarske prirodnim gasom.

Političar se pojavio nag na onlajn sastanku: “Alberto ugasi kameru”

Katastrofalan sudar vozova u Grčkoj, poginule 32 osobe /video, foto/