MUŠKARAC u Hrvatskoj preminuo je 12 dana nakon vakcinisanja AstraZenecom, zbog čega je Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) pokrenula istragu.

HALMED je danas dobio prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom. Agencija je trenutno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti.

Prijava navodi trombocitopeniju i krvarenje, a obdukcija u toku.

“U prijavi su navedeni trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o toku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda”, navode iz HALMED-a, koji u što skorijem roku očekuje dostavljanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije.

“HALMED i HZJZ su danas započeli s ocjenom te će se ova ocjena žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, slijedom čega ćemo izvijestiti o ishodu istrage”, navode u HALMED-u.

Ova prijava bit će danas upućena i EMA-i kako bi se uključila u ocjenu koja je trenutno u tijeku, navodi HALMED.

Još nema nijedne sumnje na smrt za koju je utvrđena uzročno-posljedična veza s cjepivom
“HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem”, navode u priopćenju.

“Zaprimljeno je 9 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od toga za 6 prijava uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti”, navodi HALMED.

“Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava, što uključuje prijavu zaprimljenu danas tijekom dana”, poručio je HALMED.

“Za tri prijave je, slijedom provedene potpune ocjene sve dostavljene medicinske dokumentacije, ocijenjeno da uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda nije vjerojatna, što uključuje i posljednji ocijenjeni slučaj plućne tromboembolije, koji se dogodio kod žene stare 91 godinu.

Zaprimljeno je 6 prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva”, navodi HALMED.

“Od navedenih ukupno 15 prijava, u 9 prijava kao primijenjeno cjepivo navedeno je cjepivo Comirnaty (Pfizer/BioNTech), a u 6 je u prijavi navedeno cjepivo COVID-19 Vaccine AstraZeneca”, zaključuje se u priopćenju HALMED-a.Izvor:
Share.