Mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije potvrdio je za Vijesti da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmješteno.

“Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju” , odgovorio je Joanikije na pitanje novinarke Vijesti, ne želeći da detaljnije komentariše događaj.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Milan Knežević, juče je najavio da će Vijeće i Savjet za odbranu i bezbjednost odlučiti gdje će biti postavljenje mitropolita – na Cetinju ili u Podgorici. Takođe, navodi i da je njegov stav da ono bude u Cetinjskom manastiru i da neće podržati nijedan drugi prijedlog, osim ako ne bude došao od crkve.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, sa Joanikijem se prije 15-ak dana sastao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, nadležan za sektor bezbjednosti. Tada je mitropolit, kako je rečeno Vijestima, “bio otvoren za sve opcije”. Nekoliko dana kasnije – na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom odbacio je mogućnost da se ustoličenje održi na drugom mjestu.

To je potvrdio i u obraćanju javnosti u nedjelju, kada je naveo da se on hirotonisao prije pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru i da nije izvanjac, već je rođen u Crnoj Gori.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, predstavnici Vlade će se još jednom sastati sa mitropolitom, najverovatnije nakon sednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.Izvor:
Share.