Istoričar i univerzitetski profesor iz Beograda Miloš Ković potvrdio je za “Glas” da je angažovao advokata nakon što mu je nedavno predočeno rješenje o zabrani ulaska u BiH, kao i da je u toku proces na čijem kraju bi trebalo da bude objelodanjeno koje su njegove riječi zasmetale, kako kaže, političkom Sarajevu.

Granična policija BiH je na prelazu Vardište 12. marta zabranila ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”. Za sada, prema informacijama do kojih je došao, na teret mu stavljaju delikt mišljenja.

– Sasvim sigurno je u pitanju delikt mišljenja, odnosno sprečavanje slobode misli i govora, što je jedno od osnovnih ljudskih prava. O tome se radi i ostaje samo da se utvrdi šta sam ja to izgovorio i koja je zabranjena reč za političko Sarajevo, odnosno koje su to zabranjene misli i ideje koje su povezane sa srpskom istorijom. Šta to istoričari ne smeju da kažu? Šta je to što srpski istoričari ne smeju da izgovore u Republici Srpskoj, jer ja ionako ne idem u FBiH – kazao je Ković.

Odluka o zabrani ulaska došla je iz Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH. Generalni direktor te agencije Osman Mehmedagić tvrdi da je “donesena u skladu sa zakonom”, ali i da je ovaj slučaj samo, kako je rekao, “jedan od hiljade”.

Ković duže od decenije radi kao gostujući profesor u Istočnom Sarajevu, a u BiH je ove godine boravio na Svetosavskoj akademiji u Prijedoru. Nakon što je odjeknula vijest da mu nije dozvoljen ulazak u BiH, glas su digli i studenti širom Srpske, a Ković je objavio da ne odustaje i da će nastaviti sa predavanjima, ali onlajn. Za “Glas” je potvrdio i da je za ponedjeljak planirano veliko, zajedničko obraćanje studentima i omladini širom Republike Srpske na daljinu. Zahvalan je, kako je rekao, studentima koji su se udružili.

– Govoriću studentima iz Istočnog Sarajeva, Trebinja, Banjaluke, Foče, Prijedora, Brčkog. Biće to zajedničko predavanje za sve, a slušaće ga i oni koji nisu baš moji studenti, zahvaljujući takozvanom političkom Sarajevu. Očito je da moje ideje i knjige sada imaju daleko širu publiku i hvala im na tome – istakao je Ković.

Zabrana ulaska u BiH je, kaže, motivisala mnoge mlade ljude da se udruže.

– Kao što sam i ranije rekao, ja neću moći da dođem u Republiku Srpsku, ali niko ne može da spreči moje knjige i ideje da stignu do Srba i njihov odjek će biti samo jači. Već sada to vidim. Ovo je direktna dobra posljedica ove zabrane, a ja sam siguran da ću se veoma brzo vratiti – zaključio je Ković.

Predsjednica Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banjaluka Božana Tintor kaže da je profesor Ković dobrodošao u Srpsku.

– Gost naše organizacije i fakulteta je bio krajem januara, pa samim tim smatramo da je ovakva odluka ništa više nego čin zabrane slobode govora i izražavanja koja može da dočeka svakog od nas. Sa “Baštionikom” bićemo u organizaciji onlajn predavanja s ciljem ne samo pružanja podrške njemu već i osude ovakvih zabrana sa koje god one strane dolazile u BiH – istakla je Tintorova za “Glas Srpske”.

Okupljanja

Unija studenata Republike Srpske i Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu najoštrije su osudili odluku kojom je zabranjen ulazak Milošu Koviću u BiH. Riječ je, podvlače, o veoma uglednom profesoru koji širom Srpske govori o istoriji srpskog naroda, uz zahtjev da “skandalozna odluka” bude stavljena što prije van snage da bi nastavni proces mogao da se odvija bez problema, jer će u suprotnom studenti svoje nezadovoljstvo izraziti putem javnih okupljanja.Izvor:
Share.