in

Milanović: Nema razlike između “Za dom spremni” i “Slava Ukrajini”

Foto: predsjednik.hr

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na svečanosti dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, na kojoj su gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama.

Na početku je oštro odgovorio premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću: “Neka dođe u centar grada i kazni sve koji nisu izvjesili zastavu”.

Komentarisao je i Dan Hrvatske vojske.

“Dovoljno je što iznosimo oružje pred obitelji, a s druge strane djeca gledaju oružje… Oružje i vojska trebaju biti tamo gdje im je mjesto”, kazao je predsjednik Hrvatske.

Na uzvik “Slava Ukrajini” poručio je: “Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput ZDS-a sa strane. Ako nisi shvatio, ne mogu te preodgajati. No između ‘Za dom spremni’ i ‘Slava Ukrajini’ nema razlike. To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili tisuće Židova, Poljaka… To ne želim slušati u Hrvatskoj. To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje”.

O korištenju ZDS-a u Hrvatskoj rekao je: “Svoju poantu sam rekao u više navrata. Ne mogu to raditi unedogled. To nam radi štetu. Komemoracija u Bleiburgu – ako to nekima u Hrvatskoj nešto znači, ako je tamo stradao netko drag, nedužan, postoji dosta načina za komemoraciju. To je ponižavajuće za Hrvatsku. Da se nije provociralo Austrijance, moglo je i dalje biti u Austriji. To je borba protiv tlačitelja, tirana iz Njegoševe strofe… Za par dana će biti godišnjica bitke na Sutjeski gdje je poginulo stotine Dalmatinaca. Meni je to antifašizam”, prenosi N1.

Komentarisao je i dodjelu nagrade Grada Zagreba.

“Da, nažalost dodijeljene su po ideološkom ključu. Pitanje pobačaja je riješeno u Jugoslaviji i funkcioniralo je. Ima ljudi koji to ne mogu podnijeti… Nitko normalan nije pobornik pobačaja, ali postoje situacije, postoji ljudska volja… To je žensko tijelo. Ne mislim da je priziv savjesti ultimativna nepravda”, rekao je Milanović.

Policajci u Srpskoj biće “naoružani” POS terminalima

Odlaže se protest “Srbija protiv nasilja”