in

Milanović: Ko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik

Foto: predsjednik.hr

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, rekao je da se protivi evropskim sankcijama sličnim onim kakve su Miloradu Dodiku uveli Amerikanci.

“Ako neko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Europskom vijeću”, rekao je Milanović.

On je rekao da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski sagovornik i da mu ne treba uvoditi sankcije, dok čelnik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović “kupuje vrijeme” kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sistemu koji diskriminiše Hrvate.

“Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju”, kazao je Milanović u obraćanju novinarima, piše Index

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prozvao “kradljivcem vremena” koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno.

“Vrijeme protječe, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti”, u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sistema koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela BiH, upozorio je hrvatski predsjednik.

Sastanci gradske uprave sa savjetima mjesnih zajednica

Srbin se utopio u Australiji pokušavajuću da spasi šestogodišnju kćerku