Manastir Visoki Dečani ne nalazi se na tabli u Dečanima na kojoj su na tri fotografije prikazani najvažniji turistički resursi te opštine.

Ovu informaciju monasi iz drevne svetinje objavili su na Tviteru, navodeći da posjetioci koji dođu u Dečane, osim zastava Republike Albanije i terorističke OVK, mogu da vide i panel sa turističkom ponudom grada sa slikama “najvažnijih resursa”.

“Na tom panelu slike manastira, kao ni jasno vidljivog putokaza nema. Sve ovo govori više od mnogo reči o odnosu prema nama”, ocijenili su iz manastira.

Oni vjeruju da nije teško pogoditi ko stoji iza ove i provokacije od prije dva dana, kada je na aplikaciji Gugl mape pomjerena oznaka za lokaciju manastira.

Iz Visokih Dečana su ukazali da se brisanje imena manastira iz 14. vijeka ponavlja treći put u posljednjih nekoliko događaja, ističući da je to otvorena provokacija, za koju su odgovorni regionalni administratori Gugl mapa za ovaj dio Balkana, kao i oni koji im serviraju lažne informacije.

“Sve to je pokazatelj stepena ugroženosti manastira, ali i cijele baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i neophodnosti njegove sveobuhvatne zaštite od onih koji bi preko noći da promjene istoriju i onemoguće normalan život svetinje koja postoji sedam vijekova”, poručili su iz manastira.Izvor:
Share.