in

Lajčak: NATO ne može riješiti problem na Kosovu

Foto eeas.europa.eu

Specijalni predstavnik EU za Zaadni Balkan Miroslav Lajčak rekao je da su događaji na sjeveru Kosova “apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija” te da je moguće “samo političko rješenje kroz postojeći dijalog” i da očito je da NATO to ne može riješiti, i da to pitanje nije na NATO-u da riješi.

Lajčak je naglasio da je razlog za eskalaciju sukoba duboko nepovjerenje između dvije zajednice i činjenica da su u četiri općine na sjeveru Kosova održani izbori i izabrani gradonačelnici koji su “zadovoljavali zakonske kriterije, ali da , kada je u pitanju legitimitet ili reprezentativnost, tu je, naravno, veliki upitnik”.

“Moram reći da je ovo apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, jer smo nakon mnogo, mnogo mjeseci pregovora postigli dva važna sporazuma. To znači da imamo put ka normalizaciji, imamo program koji jasno tretira sve otvorena pitanja, počeli smo provoditi taj dokument i onda se dogodilo ovo što je potpuno nepotrebno, ali nažalost stvara vrlo ozbiljne poremećaje”, rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, “potrebna je deeskalacija”.

Na pitanje hoće li razmještaj dodatnih snaga NATO-a na terenu pridonijeti deeskalaciji sukoba, Lajčak je ponovio kako je očito da se ovaj problem može riješiti samo politički, odnosno kroz postojeći dijalog.

“NATO je odigrao vrlo važnu ulogu, prije svega, u održavanju mira na terenu. Čak iu ovoj trenutnoj uzavreloj situaciji, jedinice KFOR-a odvojile su kosovsku policiju od kosovskih Srba. Nažalost, mnogi od njih su ranjeni u tom sukobu. Jačanjem NATO-a su jače i garancije da će se spriječiti dalja eskalacija, ali očito je da NATO to ne može riješiti, uz svo moje poštovanje prema NATO-u”, rekao je Lajčak za “Deutsche Welle”.

Novi napad na Đokovića zbog poruke

Na protest sa žutom trakom oko ruke: Građani Kosova zahtjevaju da se oslobode uhapšeni u Zvečanu (VIDEO)