in

Lajčak: Eskobar i ja nadali smo se boljem rezultatu naše misije

Foto eeas.europa.eu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je danas na svom Fejsbuk profilu da se nadao boljem rezultatu prošlonjedeljne misije na KiM sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

-Putovali smo u region sa ciljem da se pozabavimo napetom situacijom na sjeveru Kosova kojoj smo svi bili svjedoci tokom prošle nedjelje i istražimo potencijal za političko rješenje. Na Kosovu smo se sastali sa najvišim rukovodstvom uključujući predsjednicu (privremenih organa u Prištini Vjosu) Osmani, premijera (privremenih organa u Prištini Aljbina) Kurtija i prvog zamjenika premijera (privremenih organa u Prištini Besnika) Bisljimija. Diskusija je bila duga. Prenijeli smo našu zabrinutost zbog situacije na severu i istakli potrebu za hitnom deeskalacijom – istakao je Lajčak.

On je potvrdio da su i EU i SAD tražile od strana na KiM hitnu deeskalaciju, prevremene izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Prema njegovim riječima, zajedno sa Eskobarom uspostavljen je kontakt sa opozicionim liderima kosovskih Albanaca kojima su predočene posljedice trenutne krize i šteta koju ona nanosi međunarodnom ugledu tzv. Kosova i upućen im je apel da podrže traganje za političkim rješenjem.

– Eskobar i ja smo se sastali i sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva, da bismo čuli i njihovo mišljenje i objasnili im zašto je važno da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima. Iz Prištine smo nastavili misiju za Beograd gde smo imali podjednako duge, nimalo lake razgovore sa predsjednikom Vučićem – rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću je predočeno da bi trebalo da doprinese izlasku iz sadašnje krize.

-Pozabavili smo se složenom situacijom Srba na Kosovu. Posebno smo istakli da, iako svi građani imaju pravo na miran protest, nasilje nikada nije prihvatljivo i ne može biti nekažnjivo – rekao je Lajčak i dodao da uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje rastu.

-Sada sam se vratio u Brisel da informišem EU i države članice o svojim nalazima i narednim koracima. Nastavljamo sa naporima da omogućimo i podržimo održivo političko rješenje – poručio je Lajčak.

Sedam povrijeđenih u slijetanju kombija: Vozač na UKC RS, suvozač u tuzlanskoj bolnici

Spajić u PES-u predstavljen kao budući premijer, poručio da DPS i URA neće biti u novoj vladi