Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) u suprotnosti sa takozvanim ustavom Kosova i Metohije i da tamo nema potrebe za, kako je rekao, “zajednicom koja povećava tenzije i narušava odnose”, prenela je “Koha”.

On je rekao da je “pravda na djelu” potrebna svim građanima na Kosovu, Srbima, kao i Albancima, Turcima, Bošnjacima, Romima, Egipćanima, Aškalijama, a ne, kako je rekao, “udruženjima koja podižu tenzije i remete naše odnose i usrećuju nekoga u Beogradu”.

Tvrdi i da “formiranje ZSO nikada nije bio zahtjev kosovskih Srba i da oni žele pravdu i zaposlenje”.

Prema njegovim rečima, “potrebno je razlikovati zahtjeve koji dolaze odozdo, i imaju demokratski i socijalni karakter, od zahtjeva koji dolaze odozgo i koji imaju nedemokratski i hegemonistički karakter”.

Kurti je na konferenciji za novinare poslije sednice vlade rekao da je spreman da otputuje u Brisel na dijalog kada god ga pozove šef diplomatije EU Žozep Borelj, ali da “žele dijalog radi dogovora, a ne dijalog radi dijaloga”.

“Smatramo da odnosi sa Srbijom treba da budu normalni, definitivno usredsređeni na međusobno priznanje. To je jasan, precizan i dobar put za koji smo, naravno, iznijeli svoje stavove, ali i naš konstruktivan pristup”, rekao je Kurti, dva dana poslije sastanka sa specijalnim predstavnicima Gabrijelom Eskobarom i Specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji su boravili u Prištini.

Kurti je ranije danas izjavio da se takozvano Kosovo ne plaši fomiranja ZSO, ali da je vlada u Prištini na oprezu, prenio je “Reporteri”.

On je time odgovorio Lajčaku, koji je rekao u Prištini da Kosovo ne bi trebalo da se plaši ZSO jer takva zajednica ne znači stvaranje Republike Srpske.Izvor:
Share.