in

Komite kukaju kod zapadnih ambasada da zaustave ustoličenje Joanikija

PATRIOTSKO-KOMITSKI savez povodom najave da će se na Cetinju 4. septembra ustoličiti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i dolaska patrijarha srpskog Porfirija uputio je apel ambasadama SAD, Velike Britanije, Evropske unije, Nemačke, Albanije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, da „svojim ugledom i ugledom država koju predstavljaju, pomognu da se zaustavi velikosrpsko ludilo“!

Poručili su da je, kako kažu, “velikosrpska i klerikalna vlast koja vodi Crnu Goru u propast”, svesna značaja Cetinja za Crnu Goru.

– Zato nameravaju da usred našeg svetog manastira, usred srca Crne Gore, ustoliče na verskoj ceremoniji mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija, ne zato što je takav verski običaj, već da pokaže Crnogorcima da imaju brutalnu moć da ponize, omalovaže i ospore crnogorski identitet i naciju – ističe se u pismu, ukazujući da je “Srpska pravoslavna crkva, crkva države Srbije”, a da je “Mitropolija crnogorsko-primorska tek jedan deo te stpske crkve”.

– Sa svojom politikom posrbljavanja Crnogoraca, nikada nije postala crkva verujućih Crnogoraca, već je gledamo kao deo velikosrpskog aparata, koji kroz vlast, medije, uz pomoć Srbije i njenog vrha, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, čini sve da zada konačni udarac Crnoj Gori i pretvori je u deo „srpskog sveta“, bez svog imena i prezimena crnogorskog. Insistiranje premijera Zdravka Krivokapića, predsednika Skupštine Alekse Bečića i niza drugih činilaca vlasti, da se ustoličene Joanikija koji ne priznaju crnogorski narod, crkvu i jezik, obavi baš na Cetinju, i to u prisustvu patrijarha SPC Porfirija, pokušaj je izazivanja sukoba u Crnoj Gori, sa nesagledivim posledicama. Nema te sile koja će obuzdati ili sprečiti bunt naroda ukoliko se zavijore zastave Stbije na Cetinju – to bi bila teška provokacija koja bi pokrenula katastrofu – poručili su iz Patritsko-komitskog saveza.

Srpski vatrogasci završili višednevnu intervenciju u Grčkoj

AMERIKANCI U ČUDU: Odakle talibanima novac za ratovanje? Krivi su im Rusi, naravno