in

Ko su “oči” i “uši” komandanta Kfora na KiM

Ključna uloga Kfora je da vidi šta se stvarno dešava na terenu i to je posao jedinice koja do sada nije javno prikazivana, piše Kosovo onlajn.

Radi se o Bataljonu za obavještajni rad, nadzor i izviđanje (ISRBN), koji je zadužen da bude “oči” i “uši” komandanta Kfora tako što pruža detaljni uvid u situaciju iz svakog dijela Kosova i time štiti građane i međunarodne snage, navodi Balkanska bezbjednosna mreža.

Jedinica, čije je djelovanje, sastav i opremu nedavno objelodanio magazin “Kronikl” ima ISTAR sposobnosti karakteristične za NATO vojske, u kojima su objedinjene sve komponentne vojnoobavještajnog rada.

S obzirom na to da veći dio zadataka obavljaju noću, amblem jedinice je sova.

Kako se navodi, za posmatranje je zadužen austrijski kontingent, koji čini komandu prve izviđačke čete u okviru ISRBN, za posmatranje bespilotnim letjelicama, zadatak druge izviđačke čete, koju predvodi 185. padobranski puk za pronalaženje ciljeva Komande za specijalne operacije Vojske Italije, dok je za vezu sa lokalnim stanovništvom zadužena jedinica britanskih Kraljevskih lansera.

Za italijanski kontingent iz 185. puka se navodi da je spreman i za borbene zadatke specijalnih snaga, ali da je njihov prevashodni posao da podatke koje prikupe na terenu pretvore u obavještajnu informaciju.

Komandant ISRBN bataljona je italijanski potpukovnik Đanpjero Siriani, u čijoj biografiji se navodi da je specijalizovan za elektronsko ratovanje.

Značajnu ulogu u obavještajnim operacijama imaju mađarski i hrvatski kontingenti sa bespilotnim letjelicama Skajlark, koje imaju radijus leta od 40 km od bazne stanice i bateriju za tri sata boravka u vazduhu.

Podršku ISRBN pruža kontingent Švajcarske sa helikopterima SA 332 superpuma, koji se koriste za transport i izviđanje iz vazduha.

Još jedna od ISTAR sposobnosti jesu i snajperski timovi. Trenutno su za takav zadatak zaduženi pripadnici elitne 6. padobranske brigade Vojske Poljske, koji su u tekstu opisani kao visokomotivisani i fizički spremni za zadatke na terenu.

“Kronikl” otkriva i da zadatke snaga za brzo reagovanje trenutno obavljaju pripadnici turskog kontingenta, koji su konkretno zaduženi za patrole duž administrativne linije Kosova i centralne Srbije, kao i da je u Kfor prisutna i jedinica za psihološke operacije (PSYOPS), koju trenutno čine rumunski vojnici, a čiji je zadatak da “osvoji srca i umove” lokalnog stanovništva.

Musliman porijeklom iz BiH optužen u SAD za pridruživanje ISIL-u

DNS formira treći politički blok u Srpskoj