in

Ko je Jakov Milatović: Kroz špalir na Cetinju do predsjednika Crne Gore

Jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović ide u drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori sa osvojenih oko 29 odsto glasova i ima velike šanse da 2. aprila u političku penziju pošalje Mila Đukanovića koji je tri decenije vladao u Crnoj Gori.

Pozdravite “budućeg predsednika Crne Gore” – tako je najavljeno obraćanje Milatovića u izbornom štabu Pokreta Evropa sad nakon što su rezultati pokazali da on ulazi u drugi krug, dok je on ocenio: Ovo je pobeda svih nas.

Nekadašnji ministar ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića rođen je 1986. godine u Staroj Varoši u Podgorici, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju Slobodan Škerović sa diplomom Luča.

Student generacije

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosečnom ocenom 10 i bio je student generacije. Dobitnik je brojnih domaćih priznanja od Ministarstva prosvete, Univerziteta Crne Gore, Ministarstva spoljnih poslova i drugih, kao i inostranih stipendija.

Proveo je jednu studijsku godinu na Univerzitetu savezne države Ilinois (Illinois State University), kao stipendista američke vlade, kao stipendista austrijske vlade jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (WU Wien), a kao stipendista Evropske komisije jednu studijsku godinu na Univerzitetu u Rimu (La Sapienza).

Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford i bio je stipendista britanske vlade (Chevening).

Prvi posao bio mu je u NLB banci u Podgorici kao deo tima za upravljanje rizikom. Zatim je radio u Dojče banci u Frankfurtu u timu za procenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje Centralne i Istočne Evrope.

Od 2014. godine radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu, u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za region jugoistočne Evrope, a nakon unapređenja u poziciju ekonomiste pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz kancelarije u Podgorici.

Opet je 2018. godine unaprijeđen u glavnog ekonomistu sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu.

Druga iskustva i usavršavanja sticao je kroz pohađanje programa i škola Ujedinjenih nacija u Njujorku, nemačke Fondacije Konrad Adenauer u Podgorici, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Londonu, Londonske škole ekonomije (LSE) i Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu, i drugih.

Autor je više stručnih radova i koautor dve knjige.

Kandidat za gradonačelnika Podgorice

Milatović je bio i kandidat za gradonačelnika Podgorice. Oženjen je, a sa suprugom Milenom ima troje d‌jece – treće se rodilo par mjeseci pred prvi krug predsjedniičkih izbora. Često ga na podgoričkim ulicama možete sresti dok šeta sa porodicom.

Iako su građani hvalili njegove poteze, ekonomisti su smatrali da su reformske mjere Milatovića i Milenka Spajića, predsednika Evrope sad, uvod u grčki scenario u Crnoj Gori.

Kada je srušena vlada Zdravka Krivokapića, Milatović i Spajić su formirali sopstveni politički projekat koji je dobio naziv Evropa sad.

Milatović se kao kandidat liste Evropa sad prijavio za poziciju gradonačelnika glavnog grada, i uprkos lošim procjenama anketara, taj pokret je sa 21 posto osvojenih glasova, uz druge opozicione stranke, dobio šansu da formira većinu i nakon 24 godine sa vlasti u glavnom gradu sklonili DPS Mila Đukanovića.

Nakon izbora usledio je niz žalbi na izborni proces, o kojima je morao odlučivati Ustavni sud. Delimičnim kompletiranjem Ustavnog suda proces je odblokiran tek krajem februara, odnosno početkom marta i ovih dana se očekuje konačna promjena vlasti u Podgorici.

Fokus na borbi protiv korupcije

Po onoj narodnoj, nije kome je rečeno, nego kome je suđeno, Milatović se kandidovao za predsjednika Crne Gore, jer jer DIK Crne Gore eliminisao predsjednika njegove partije Milojka Spajića iz predsjedničke trke, a u svojoj kampanji Jakov je naglasio kako će mu fokus biti na borbi protiv korupcije i ekonomskim reformama.

Pošto su u drugom krugu izbora zakazanom za 2. april podršku Milatoviću najavili Andrija Mandić (DF), Aleksa Bečić (Demokrate) i aktuelni premijer u tehničkom mnadatu Dritan Abazović, Milatović ima velike šanse da postane novi predsjednik Crne Gore.

Špalir pristalica odlazećeg režima Mila Đukanovića, koji su na Cetinju i fizički napali Milatovića i njegovu pratnju, izgleda je bio samo dio puta koji je ovaj 34- godišnji Podgoričanin mora da prođe kako bi bio poromovisan do mjesta predsjednika Crne Gore.

Fudbaler vozio 200 km/h i usmrtio četvorogodišnjeg dječaka

Cijene nafte u padu