in

Janša: Avganistan je najveći poraz NATO-a u istoriji

Slovenački premijer Janez Janšas opisao je danas situaciju u Avganistanu i predaju savremenog oružja u ruke talibana kao “najveći poraz u istoriji NATO”.

Janša je poručio putem Twittera da je prepuštanje avganistanskih saveznika talibanima “teror” i “sraman čin”.

“Sve to je simbol kraja jedne ere”, naveo je Janša, prenosi AP.

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena i većina međunarodne zajednica je zapanjena brzinom kojom su talibani osvajali teritorije, zauzeli Kabul i preuzeli vlast, što je dovelo do opšte panike i pokušaja bjekstva sa aerodroma u avganistanskoj prijestonici, odakle su tragični snimci obišli svijet.

Talibani su podigli zastavu na predsjedničkoj palati u Kabulu. Od tada je u toj zemlji zavladao totalni haos.

Katarska televizija emitovala je snimak na kom se vidi kako talibanski komandanti i vojnici slave pobhedu u hodnicima rezidencije i kancelariji predshednika Avganistana Ašrafa Ganija, koji je napustio zemlju.

Talibani su preuzeli i kontrolu nad glavnim sedištem državne televizije, odakle su se uživo obratili građanima, a njihove jedinice su počele da pristižu u Kabul i iz drugih dijelova Avganistana.

Izvor agencije Tass u glavnom gradu Avganistana rekao je da se na ulicama povremeno čuju pucnji i da se koristi teško naoružanje. Prema njegovim riječima, čuju se i eksplozije, ali su informacije o događajima u gradu oskudne jer je preporučeno da se kuće ne napuštaju.

Izvor je dodao da vojni transportni avioni, najvjerovatnije američki, otprilike svakih 50 minuta uzlijeću sa aerodroma u Kabulu, međutim, to je obustavljeno.

Talibani su u nedelju saopštili da kontrolišu cijelu teritoriju Avganistana, a predsjednik te zemlje Ašraf Gani napustio je zemlju. Isto je pokušalo na desetine hiljada Avganistanaca.

Novi uznemirujući snimci: Ljudi se vezali za točkove aviona, padali kada je poletio

Kineska ambasada uputila notu da ne priznaje legitimitet Kristijana Šmita