in

Jagma za sefovima za čuvanje oružja u BiH, cijene i do 230 KM

safe on black background

Potražnja za sefovima za čuvanje oružja nakon masakra u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” enormno je porasla i u BiH, što potvrđuju prodavci, ističući da kupci masovno traže ovaj artikl.

Naime specijalizovane prodavnice u Beogradu rasprodale su proteklih dana sve zalihe sefova za držanje oružje, zbog čega prave i liste čekanja. Iz jedne beogradske prodavnice oružja naveli su da je za nekoliko sati prodato sve što su imali na lageru.

Da posljednjih dana vlada prava pomama za sefovima i u Srpskoj potvrđuju iz banjalučke prodavnice oružja “A.R.M.S. sistemi”, navodeći da je potražnja porasla poslije tragičnih događaja u Srbiji.

– Imamo sefove za pištolje, za duge cijevi i automatske puške, a imamo one za veću količinu, namijenjene uglavnom za streljačke klubove – rekli su u ovoj specijalizovanoj prodavnici.

Naglasili su da se cijene sefova razlikuju od veličine.

– Sefovi za puške koštaju od 850 maraka pa naviše, a u njih može stati najmanje pet pušaka. To su sefovi debljine tri milimetra, od čelika i gvožđa, koji dva sata ne propuštaju toplotu, teški oko 250 kilograma – dodaju oni.

Da je došlo do velike potražnje za sefovima za čuvanje oružja posljednjih desetak dana potvrđuju i u firmi “Ideal prom” iz Lukavca.

– Ogromna je potražnja za sefovima, a nemile scene i dešavanja u Srbiji uticale su na to, jer kupci samo zovu. Veliki je broj narudžbi, jer je situacija najozbiljnije shvaćena. Potražnja prije tragedija u Srbiji nije bila ni približno kao sada – kazala su u ovoj firmi.

Kako kažu, cijene sefova kreću se do 230 maraka.

– U pitanju je domaća proizvodnja koja ispunjava sve zakonske regulative. U gornji dio sefova idu puške u donjem ima pregrada za pištolj i municiju – dodali su iz “Ideal proma”, koji svoje proizvode prodaju i putem interneta.

Kažu da im zahtjevi stižu iz cijele BiH, a trude se da svima sefove dostave na vrijeme, jer, kako kažu, niko ne voli da čeka.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić rekao je za Glas Srpske da je do ogromne potražnja za sefovima došlo iz predostrožnosti nakon tragedije u Srbiji.

– Veliki dio lovačkog oružja je još u kućama, iza vrata, “o klinu” ili u nekom ormaru. To je tolerisano u nekim ranijim vremenima, kada su djeca kasnije sazrijevala. Međutim sada moramo biti odgovorni i oprezni, jer su društvene mreže i telefoni doveli do toga da djeca sada vide da tim oružjem mogu počiniti nesreću – rekao je Minić.

Kako kaže, nažalost tek kada se nešto loše desi vidimo koliko su određene stvari opasne, a do tada su se činile bezazlenim.

Pravilnik

Prema Pravilniku o prostornim i tehničkim uslovima za smještaj i čuvanje oružja i municije fizičko lice dužno je da oružje čuva u prostoru koji se nalazi u mjestu prebivališta, zaključano i odvojeno od municije u kasama, metalnim ormarima, sefu ili sličnom spremištu, koji ne mogu biti otvoreni uobičajenim alatom te nisu dostupni neovlašćenim licima, a posebno djeci.

Za skupu hranu krivi radnici

Prosječna cijena meda bi mogla biti 25 KM, pčele u kritičnom periodu zbog lošeg vremena