in

Izbori u četiri opštine na sjeveru KiM, Srbi ne učestvuju, očekuje se izlasnost od 1%

U četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije – Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku danas se održavaju vanredni lokalni izbori. Organizuje ih Priština, nakon što su Srbi u novembru podnijeli kolektivne ostavke u institucijama pod patronatom Prištine.

Birališta su otvorena, a policija obezbjeđuje kontejnere, oko kojih su postavljene i bezbjednosne kamere, javlja RTS.

Na izborima u četiri opštine na severu KiM, od 10 kandidata za gradonačelnike iz srpske zajednice je samo kandidatkinja za predsjednicu opštine Zvečan Slađana Pantović.

Kandidati u izbornoj trci su Mitrovačka građanska inicijativa, Demokratska partija Kosova, Pokret Samoopredjeljenje, kao i nezavisni kandidati.

Glasanje će se u 13 biračkih mjesta održavati u kontejnerima koji su prije nekoliko dana dopremljeni u blizinu opština na severu Kosova i Metohije.

Srpska lista, koja je do sada dobijala najveće povjerenje birača na sjeveru, odlučila je da bojkotuje izbore jer Priština nije ispunila uslove zbog kojih su Srbi napustili kosovske institucije. Zahtijeva da se prvo ispune zahtjevi za formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje takozvanih kosovskih specijalnih jednica sa sjevera.

Iz Prištine pozivaju građane da izađu na birališta, a iz Beograda da ostanu mirni i dostojanstveni.

Kosovska policija sprovodi operativni plan
Takozvana kosovska policija saopštila je da sproovdi operativni plan sa ciljem pružanja bezbjednosti i nesmetanog odvijanja izbornog procesa u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

-Implementacija operativnog plana se sprovodi u skladu sa predviđenim fazama kako bi se stvorilo bezbjedno i mirno okruženje za sve građane Republike Kosovo tokom današnjeg procesa glasanja, kako ga zovemo dan Z, gdje su angažovani policijski službenici u dovoljnom broju – navodi se u saopštenju tzv. kosovske policije.

Iz policije ohrabruju sve građane da sarađuju sa “Policijom Kosova, državnim tužilaštvom, CIK-om i da prijave sve nezakonite slučajeve u vezi sa bezbjednošću, izbornim procesom ili čak van njih”.

CIK u Prištini: Sve spremno za izbore na sjeveru KiM
Predsjednik centralne izborne komisije u Prištini Krešnik Radonići izjavio je da je sve spremno za vanredne izbore koji se danas organizuju u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije .

Radonići je pozvao građane na sjeveru Kosova i Metohije da iskoriste svoje glasačko pravo i na taj način, kako je rekao, “izaberu svoje legitimne predstavnike i izgrade demokratske institucije”.

Veliko finale Srpska opena: Rubljov i Lajović u borbi za titulu

„Svakom cirkusu treba klovn“: Performans Mitrovčanke pred glasačkim kontejnerom