in

Hrvatski mediji: Vučić danas htio doći u Jasenovac, Zagreb mu zabranio ulazak u zemlju

Foto: Twitter / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prema neslužbenim je informacijama planirao danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, prema neimenovanim izvorima iz Plenkovićeve vlade, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posjetu Jasenovcu, odnosno spomen području na kojem se u vrijeme NDH nalazio ustaški koncenstracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu.

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovoj posjeti obavijesti hrvatsku vladu što je Pupovac i učinio, a u vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srbijanski predsjednik planirao napraviti haos u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac, navodi list.

Iz vlade su neslužbeno naveli da Vučić nije poštovao nijedan protokol, da je sve htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima te da je htio sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i “ovdje raditi što želi”, no da su mu iz vlade jasno rekli ne te poručili da Vučiću ideja “srpskog sveta” ovdje neće proći, prenio je Index.hr.

Stefanović: Ukrajinski avion prevozio naoružanje za Bangladeš, svi članovi posade poginuli

Bajden pred opozivom?