in

Haos na KiM: Kurtijevi specijalci bacili suzavac i šok bombe na Srbe, upali u zgrade opština

Više desetina pripadnika tzv. kosovske policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je više desetine, čak i više stotina Srba.

Okupljeni građani sukobili su se sa policijom, koja je ipak nasilno ušla u zgrade sve tri opštine na severu Kosmeta.

Pripadnici prištinske specijalne policije stigli su do opštinskih zgrada na severu Kosova i sukobili se sa okupljenim Srbima. Specijalci su nasilno ušli u opštine Zvečan i Zubin Potok, a u Leposaviću su postavljene barikade.

Predsednik Aleksandar Vučić naložio je podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije i naredio hitan pokret u pravcu administrativne linije sa KiM.

Američki senator: Kurti da odmah prekine provokaciju

Američki senator Kris Marfi izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti treba da „odmah prekine provokaciju“, kada je reč o neredima na severu KiM.

„Samo što sam telefonom razgovarao sa savetnikom u Stejt Departmentu, Derekom Šoleom o ovom zabrinjavajućem razvoju događaja. Na sastanku u ponedeljak u Prištini sa premijerom Kurtijem, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on treba odmah da prekine ovu provokaciju“, napisao je Marfi na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da su opštine sa severa „deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine“, ali da se radi o, imajući u obzir napetu situaciju, „namerno” provokativnom i nepotrebnom koraku.

On je zajedno sa američkim senatorom Gerijem Pitersom u sredu i četvrtak boravio u Beogradu, a prethodno su dvojica senatora posetila Prištinu.

Sjedinjene Američke Države osudile su današnju akciju prištinskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

„SAD osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, napisao je na Tviteru američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

Pripadnici prištinske specijalne policije stigli su do opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije i sukobili se sa okupljenim Srbima. Specijalci su nasilno ušli u opštine Zvečan i Zubin Potok, a u Leposaviću su postavljene barikade.
Predsednik Aleksandar Vučić naložio je podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije i naredio hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Željka Cvijanović: Dešavanja na Kosmetu – sramota Amerike i EU

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je za Srnu da je sve ono što gledamo poslednjih godina na prostoru samoproglašenog „Kosova“ sramota SAD i EU i ljaga na njihovom obrazu.

Na pitanje Srne da prokomentariše najnovija dešavanja na severu Kosova i Metohije, Cvijanovićeva je ocenila da to što rade razularene privremene institucije u Prištini predstavlja bezbednosnu pretnju za celu regiju.

„Dajem punu podršku rukovodstvu Srbije u svim njihovim naporima na zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji, kao i interesa države Srbije. Ovo je još jedan pokazatelj sa kakvim se izazovima suočava Srbija i koliko je važno očuvati političku stabilnost kako bi država bila u stanju da u svakom trenutku adekvatno odgovori na sve provokacije i pritiske“,istakla je Cvijanovićeva za Srnu, prenosi RTRS.

Trebinjac pokušao ubiti prijatelja pa mu spasio život

Igrači Crvene zvezde se međusobno sukobili usred utakmice, umalo je došlo do tučnjave