Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon čestitao je rođendan Republici Srpskoj poručivši da je ona garant mira i prosperiteta srpskog naroda.

“Rođena u miru, sačuvana u ratu, a danas jedni pravni okvir koji omogućava razvoj, mir i prosperitet srpskom narodu sa druge strane Drine. Srećan ti rođendan, Republiko Srpska”, poručio je Gujon u objavi na “Fejsbuku”.

Dan Republike Srpske čestitalo je i rukovodstvo partije “Zdrava Srbija”, uz želju za sveopšti napredak, zajedništvo srpskog naroda ma gdje se nalazio i zaštitu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana na slavnom putu Republike Srpske.

“Da ih ponosno i veličanstveno slavite u vjek vjekova, uz radosni usklik `Samo sloga Srbina spasava`”, navedeno je u saopštenju.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.Izvor:
Share.