Ambasade Francuske i Njemačke saopštile su danas da je na njihovu inicijativu pomjerena spomen ploča palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu na vojnom pravoslavnom groblju u Prištini.

Naime, u nedjelju je obilježen Dan primirja – kada su sile Atlante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale Prvi svjetski rat.

Kao što je to bio slučaj i ranije, njemački i francuski ambasador na Kosovu* zajedno su ovaj dan obilježili u vojnom dijelu pravoslavnog groblja u Prištini.

Na slikama sa obilježavanja od ove godine i ranijih godina bila je primjetna razlika, jer se na fotografijama od ove – nije vidio spomenik srpskim vojnicima palim u Prvom svmetskom ratu, koji je ranijih godina bio u centru. U pitanju je bijeli nadgrobni spomenik “Spomen oslobodiocima Prištine”, sa ćiriličnim natpisom “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912. i 1918”, prenosi KoSSev.

Kako pomenuti medij prenosi, ispostavilo se da je on zapravo sada izmješten i postavljen u stranu, što je, u međuvremenu, potvrdila i Eparhija raško prizrenska, koja je izrazila zabrinutost ali i sumnju da se na ovaj način vrši prekrajanje istorije odnosno pokušaj da se “zamagli nesporna istina o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima”.

Prištinski paroh, Staniša Arsić, slučaj je prijavio policiji i iznio podatak – da je izmještanje spomen ploče urađeno po nalogu ambasade Francuske u Prištini.

U odgovoru za KoSSev, francuska ambasada ovo i potvrđuje.

Prvo su se dotakli toga da je, navode, tradicionalna zajednička francusko-njemačka ceremonija bila okaljana polemikama u pojedinim medija na Kosovu* i to upravo, kako kažu, zbog postojanja spomenika kojim se odaje počast srpskim vojnicima stradalim između 1912. i 1918. godine.

Podsjetile su ove ambasade u zajedničkom odgovoru za KoSSev, da su Srbija i Francuska bile saveznice tokom Prvog svjetskog rata.

Stoga, smatraju da je cijela kontroverza (u medijima na Kosovu* proteklih godina, prim.red) – bila nedostojna sjećanja na sve vojnike: francuskih, njemačkih i srpskih vojnika koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu:

“Ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja za KFOR, u zaštiti svih zajednica na Kosovu*”.

Odmah zatim saopštavaju da je sada urađeno postavljanje novog spomenika, a koji podsjeća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu Ambasade Francuske, te da su “spomenik naknadno premjestili u znak poštovanja prema srpskim vojnicima samo nekoliko metara”.

To su, kažu, uradili nakon što su o tome obavijestili Opštinu.

“Ovaj spomenik ostaje potpuno vidljiv na istoj lokaciji, kao što svako može da vidi na licu mjesta i na priloženoj slici”, naveli su, a na priloženoj se slici vidi da je on pomjeren u stranu.

Tvrde i da ni jedno tijelo vojnika nisu pomjerili.

Razočarani su u francuskoj i njemačkoj ambasadi što je ovaj “gest” – “pogrešno protumačen”, ali i što je dao povoda za političku eksploataciju.

“Trebalo bi da se oda počast i poštovanje uspomenama na naše vojnike ostaju centralni za ovu komemoraciju”, naveli su u ovom zajedničkom odgovoru.

Dodaje se da ambasada Francuske u Prištini ostaje u kontaktu sa nadležnim organima.

Naglasili su da francuski i njemački ambasador tradicionalno obilježavaju kraj Prvog svetskog rata, jer kao tadašnji neprijatelji “prenose snažnu poruku pomirenja”.

“To je i Dan francuskih veterana, dan sjećanja na sve naše vojnike koji su izgubili živote na dužnosti. Nastavićemo da odajemo počast svim vojnicima koji su poginuli tokom Prvog sveta Rat”, poručeno je u ovoj izjavi.

KoSSev prenosi njihovu izjavu u cjelosti:

Francuski i njemački ambasadori su 11. novembra zajedno odali počast svojim palim vojnicima.

Ovaj dan označava kraj Prvog svjetskog rata i podvukli su ambasadori Gero i Rode njihove izjave da zajedničko poštovanje naših vojnika koji su tada bili neprijatelji nosi snažnu poruku pomirenja.

To je i Dan francuskih veterana, dan sećanja na sve naše vojnike koji su izgubili živote na dužnosti.

Posljednjih godina, a posebno 2022, ova zajednička francusko-njemačka ceremonija bila je okaljana polemikama u pojedinim medijima na Kosovu oko prisustva spomenika kojim se odaje počast srpskim vojnicima koji su stradali između 1912. i 1918.

Srbija i Francuska su bile saveznice tokom Prvog svetskog rata.

Ova kontroverza je bila nedostojna sećanja na sve vojnike: francuske, njemačke i srpske vojnike koji su poginuli u Prvom svetskom ratu, ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja za KFOR, u zaštiti svih zajednica na Kosovu.

Urađeno je postavljanje novog spomenika koji podsjeća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu Ambasade Francuske.

Spomenik smo naknadno premjestili u znak poštovanja prema srpskim vojnicima samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje, nakon što smo o tome obavijestili Opštinu.

Ni jedno tijelo vojnika nije premješteno.

Ovaj spomenik ostaje potpuno vidljiv na istoj lokaciji, kao što svako može da vidi na licu mjesta i na priloženoj slici.

Ambasade Francuske i Njemačke su razočarane što je ovaj gest pogrešno protumačen i dao povoda za političku eksploataciju.

Trebalo bi da odavanje počasti i poštovanje uspomena na naše vojnike ostanu centralni za ovu komemoraciju.

Ambasada Francuske ostaje u kontaktu sa nadležnim organima.

Nastavićemo da odajemo počast svim vojnicima koji su poginuli tokom Prvog svetskog rata.Izvor:
Share.