in

Francuska i njemačka ambasada potvrdile da su pomjerile spomenik srpskim vojnicima na Kosmetu

Ambasade Francuske i Njemačke saopštile su danas da je na njihovu inicijativu pomjerena spomen ploča palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu na vojnom pravoslavnom groblju u Prištini.

Naime, u nedjelju je obilježen Dan primirja – kada su sile Atlante potpisale primirje sa Njemačkom i time okončale Prvi svjetski rat.

Kao što je to bio slučaj i ranije, njemački i francuski ambasador na Kosovu* zajedno su ovaj dan obilježili u vojnom dijelu pravoslavnog groblja u Prištini.

Na slikama sa obilježavanja od ove godine i ranijih godina bila je primjetna razlika, jer se na fotografijama od ove – nije vidio spomenik srpskim vojnicima palim u Prvom svmetskom ratu, koji je ranijih godina bio u centru. U pitanju je bijeli nadgrobni spomenik “Spomen oslobodiocima Prištine”, sa ćiriličnim natpisom “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912. i 1918”, prenosi KoSSev.

Kako pomenuti medij prenosi, ispostavilo se da je on zapravo sada izmješten i postavljen u stranu, što je, u međuvremenu, potvrdila i Eparhija raško prizrenska, koja je izrazila zabrinutost ali i sumnju da se na ovaj način vrši prekrajanje istorije odnosno pokušaj da se “zamagli nesporna istina o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima”.

Prištinski paroh, Staniša Arsić, slučaj je prijavio policiji i iznio podatak – da je izmještanje spomen ploče urađeno po nalogu ambasade Francuske u Prištini.

U odgovoru za KoSSev, francuska ambasada ovo i potvrđuje.

Prvo su se dotakli toga da je, navode, tradicionalna zajednička francusko-njemačka ceremonija bila okaljana polemikama u pojedinim medija na Kosovu* i to upravo, kako kažu, zbog postojanja spomenika kojim se odaje počast srpskim vojnicima stradalim između 1912. i 1918. godine.

Podsjetile su ove ambasade u zajedničkom odgovoru za KoSSev, da su Srbija i Francuska bile saveznice tokom Prvog svjetskog rata.

Stoga, smatraju da je cijela kontroverza (u medijima na Kosovu* proteklih godina, prim.red) – bila nedostojna sjećanja na sve vojnike: francuskih, njemačkih i srpskih vojnika koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu:

“Ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja za KFOR, u zaštiti svih zajednica na Kosovu*”.

Odmah zatim saopštavaju da je sada urađeno postavljanje novog spomenika, a koji podsjeća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu Ambasade Francuske, te da su “spomenik naknadno premjestili u znak poštovanja prema srpskim vojnicima samo nekoliko metara”.

To su, kažu, uradili nakon što su o tome obavijestili Opštinu.

“Ovaj spomenik ostaje potpuno vidljiv na istoj lokaciji, kao što svako može da vidi na licu mjesta i na priloženoj slici”, naveli su, a na priloženoj se slici vidi da je on pomjeren u stranu.

Tvrde i da ni jedno tijelo vojnika nisu pomjerili.

Razočarani su u francuskoj i njemačkoj ambasadi što je ovaj “gest” – “pogrešno protumačen”, ali i što je dao povoda za političku eksploataciju.

“Trebalo bi da se oda počast i poštovanje uspomenama na naše vojnike ostaju centralni za ovu komemoraciju”, naveli su u ovom zajedničkom odgovoru.

Dodaje se da ambasada Francuske u Prištini ostaje u kontaktu sa nadležnim organima.

Naglasili su da francuski i njemački ambasador tradicionalno obilježavaju kraj Prvog svetskog rata, jer kao tadašnji neprijatelji “prenose snažnu poruku pomirenja”.

“To je i Dan francuskih veterana, dan sjećanja na sve naše vojnike koji su izgubili živote na dužnosti. Nastavićemo da odajemo počast svim vojnicima koji su poginuli tokom Prvog sveta Rat”, poručeno je u ovoj izjavi.

KoSSev prenosi njihovu izjavu u cjelosti:

Francuski i njemački ambasadori su 11. novembra zajedno odali počast svojim palim vojnicima.

Ovaj dan označava kraj Prvog svjetskog rata i podvukli su ambasadori Gero i Rode njihove izjave da zajedničko poštovanje naših vojnika koji su tada bili neprijatelji nosi snažnu poruku pomirenja.

To je i Dan francuskih veterana, dan sećanja na sve naše vojnike koji su izgubili živote na dužnosti.

Posljednjih godina, a posebno 2022, ova zajednička francusko-njemačka ceremonija bila je okaljana polemikama u pojedinim medijima na Kosovu oko prisustva spomenika kojim se odaje počast srpskim vojnicima koji su stradali između 1912. i 1918.

Srbija i Francuska su bile saveznice tokom Prvog svetskog rata.

Ova kontroverza je bila nedostojna sećanja na sve vojnike: francuske, njemačke i srpske vojnike koji su poginuli u Prvom svetskom ratu, ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja za KFOR, u zaštiti svih zajednica na Kosovu.

Urađeno je postavljanje novog spomenika koji podsjeća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu Ambasade Francuske.

Spomenik smo naknadno premjestili u znak poštovanja prema srpskim vojnicima samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje, nakon što smo o tome obavijestili Opštinu.

Ni jedno tijelo vojnika nije premješteno.

Ovaj spomenik ostaje potpuno vidljiv na istoj lokaciji, kao što svako može da vidi na licu mjesta i na priloženoj slici.

Ambasade Francuske i Njemačke su razočarane što je ovaj gest pogrešno protumačen i dao povoda za političku eksploataciju.

Trebalo bi da odavanje počasti i poštovanje uspomena na naše vojnike ostanu centralni za ovu komemoraciju.

Ambasada Francuske ostaje u kontaktu sa nadležnim organima.

Nastavićemo da odajemo počast svim vojnicima koji su poginuli tokom Prvog svetskog rata.

Nijemci zaustavili autobus, putnici iz BiH putovali bez validnih dokumenata

Dizel jeftiniji 10 feninga