in

FES: Završena izrada Nacrta statuta ZSO

Predstavnik Fondacije Fridrih Ebert Štifung (FES) u Prištini Rene Šle, izjavio je da je završena izrada nacrta Zajednice srpskih opština (ZSO) i da će tokom ove nedjelje odlučiti kada će biti održana javna prezentacija, prenosi Gazeta ekspres.

„Završili smo izradu statuta. Sastaćemo se ove nedelje da razgovaramo o tome kada da organizujemo javnu prezentaciju“, rekao je Šle za taj list.

Formiranje ZSO je obaveza koju je Priština preuzela briselskim sporazumom pre gotovo 10 godina i još je nije ispunila.

Upravljački tim za formiranje ZSO izradio je Nacrt statuta ZSO još u avgustu 2018. godine, nakon što mu je Evropska unija dala mandat, ali nije sazvan sastanak na kojem bi taj dokument bio predstavljen, saopšteno je ranije iz Upravljačkog tima. Evropska unija je u aprilu 2018. dala mandat Upravljačkom timu za formiranje ZSO da počne rad na izradi Statuta ZSO i da rad završi u roku od četiri jmeseca, što je urađeno u predviđenom roku i u avgustu te godine Upravljacki tim je o tome službeno obavjestio EU.

Odbijanje Prištine da formira ZSO je jedan od razloga zašto su Srbi napustili privremene prištinske institucije. Međunarodni zvaničnici su u poslednje vrijeme više puta ponavljali da sporazum o formiranju ZSO treba odmah sprovesti.

Tužilac optužen za zloupotrebu položaja

U Goraždu, Krajini i Sarajevu izdato upozorenje zbog mogućih poplava