in

Ðukanović ponovo optužuje Banjaluku, Beograd i SPC

Foto: Depositphotos

Crnogorski predsjednik Milo Ðukanović ponovo je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da je, kako tvrdi, “remetilački faktor i u Crnoj Gori i u regionu”, a Beograd i Banjaluku da su centri za medijsku i finansijku podršku.

U intervjuu za grčke novine Katimerini, Ðukanović je izjavio da u Crnoj Gori pored “već pet-šest godina pritisnutoj velikosrpskom i ruskom destrukcijom postoji politička kriza kojoj se ne nazire kraj”.

Ðukanović kaže da “kroz svu istoriju Balkana nije nikada bio problem da se nađe povod za novi rat”, i da se projekat “Ruskog svijeta” na Balkanu zove “Srpski svijet”, a Crna Gora se smatra njegovim prirodnim dijelom.”

Za SPC kaže da slijedi Rusku crkvu koja, kako kaže, bezrezervno podržava invaziju na Ukrajinu.

“Srpski popovi na društvenim mrežama kliču ‘triput ura’ čečenskom predsjedniku Kadirovu koji je poslao svoje specijalce na Kijev. Proruske snage u Srbiji, Crnoj Gori, u Republici Srpskoj organizuju skupove podrške Putinu i slave ‘podvige’ ruske vojske. Medijska infrastruktura, uz obilatu finansijsku podršku za takvo djelovanje, već odavno je postavljena u regionu. Centri su u Beogradu i Banjaluci, odakle aktivnost šire na Crnu Goru i cijeli region”, navodi Ðukanović.

On smatra da je, kako navodi, pojačana bojazan da bi se ukrajinska kriza mogla odraziti i na Balkan, a kao razloge navodi BiH, za koju kaže da je i dalje nefunkcionalna, a da “srpski entitet konstantno prijeti secesijom”.

“Dijalog Beograda i Prištine vrti se u krug. Sjeverna Makedonija i Albanija još nisu otvorile pregovore o pristupanju. U Crnoj Gori već pet-šest godina pritisnutoj velikosrpskom i ruskom destrukcijom imamo političku krizu kojoj se ne nazire kraj…”, naveo je Ðukanović.

Za gubitak na izborima njegovog DPS 30. avgusta 2022, Ðukanović optužuje SPC za koju kaže da je “remetilački faktor i u Crnoj Gori i u regionu” i neke, kako kaže, zapadne partnere koji nisu vidjeli i još uvijek dovoljno ne vide “destrukciju trećih strana zaogrnutu floskulama o demokratskom napretku društva”.

“Srbija je nažalost otvoreni proksi Kremlja na zapadnom Balkanu. Beograd je jedna od rijetkih evropskih prijestonica, ako ne i jedina, koja nije osudila rusku agresiju, i koja se nije pridružila politici sankcija Evropske unije, iako je zemlja kandidat. Priča o neutralnosti je priča za malu djecu”, tvrdi Ðukanović, prenijele su podgoričke Vijesti.

Odluku Moskve da Crnu Goru svrsta u neprijatelje, nazvao je antiistorijskmi činom.

“Nije Crna Gora nikad bila, niti je neprijatelj Rusije, već je protiv takvog anticivilizacijskog bespravnog nasilničkog ponašanja”, kaže, između ostalog, Ðukanović.

Džudisti “Pantera” osvojili četiri zlata na Palama

Za socijalno ugrožene borce jednokratna pomoć u iznosu od 100 KM