in

Djed iz Hercegovine vozio ženu, kćerku, unuke i kilogram heroina

Pravosnažnom odlukom karlovačkog Županijskog suda 71-godišnji Ivica G. iz Gorice u BiH sa prebivalištem u Zagrebu, osuđen je na dve godine zatvora zbog krijumčarenja nešto manje od kilograma heroina koji mu je nađen u automobilu dok je vozio ženu, kćerku i unuke.

Ivica G. je prvobitno, po optužnici splitskog ODO, na Opštinskom sudu u Splitu bio osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora, ali viši sud je nakon žalbe tužilaštva povisio kaznu. Mora da platiti oko šest hiljada evra novčane kazne.

Osuđen je jer je 11. januara 2021. godine zatečen u Vinjanima Gornjim, a s njim su u vozilu bili njegova supruga, kćerka i dvije maloljetne unuke.

Policija ga je, očito imajući dojavu, izdvojila sa strane na graničnom prelazu dok je pokušavao da uđe iz Hrvatske u BiH, a službeni policijski pas za detektovanje droga nanjušio je osam PVC folija s ukupno 990 grama heroina koje su bile skrivene u nosaču zadnjeg branika vozila.

Procjena je bila da je droga vrijedna oko 65.000 evra.

Nakon privođenja i pri ispitivanju tvrdio je da nema pojma kako se droga našla u automobilu te da je ostao zatečen kada su je policajci našli. Uvjeravao je da je dobrog imovinskog stanja, da se nikada u životu ne bi bavio drogom i da ni s kim nije u lošim odnosima.

“Sa suprugom, kćerkom i unukama sam krenuo 11. januara oko 10 sati, a jedino smo stali na odmoralištu Janjče nešto da pojedemo dok je vozilo sve vreme bilo parkirano kraj nas. Vozilo koristim uglavnom ja, a povremeno supruga i moj sin, a u BiH imam svoju firmu koja ostvaruje dobre prihode pa sam ja mjesečno oko 15 dana tamo, a isto toliko u Zagrebu. Dok sam spremao stvari za put, stavljao sam ih u prtljažnik i ništa neobično nisam primjetio”, tvrdio je na ispitivanju, priznajući da ga je i dvadesetak dana prije na Lučkom zaustavila policija.

Supruga i on su tada prenoćili u policiji zbog sumnje da prevoze heroin, ali u pretrazi nikakva droga nije nađena.

Nedugo potom promijenio je registarske tablice na automobilu. Objasnio je da je to uradio devet godina nakon što je tablica izgubljena ili ju je neko skinuo djeci dok su bili u večernjem izlasku i to zato jer su ga na granici uvijek pitali za tu tablicu.

U sistemu MUP stajalo je upozorenje da je tablica izgubljena i rekli su mu da se ne može brisati dok se ne nađe ili dok ne napravi nove registarske tablice. Dobio ih je baš nakon prve pretrage na Lučkom.

“Ne znam da li neko želi da me eliminiše iz posla ili se neko od moje porodice upetljao u nečasne radnje. Cijeli život se bavim vođenjem carinskog terminala na granici, nemam nikakvih ličnih saznanja o drogi niti je koristim osim što je opštepoznato da se droga prenosi iz BiH u Hrvatsku, a ne obratno i to zato jer je u Hrvatskoj tržište, a BiH je samo tranzit. Potpuno je suludo da bi se ja kao čovjek od 70 godina upustio u šverc droge iz zemlje u kojoj je droga skuplja u zemlju u kojoj je ona jeftinija” rekao je na saslušanju, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

Dodao je:

“Da sam htio da se bavim švercom za tako nešto ima puno pametnijih stvari, a ne baviti se drogom” rekao je.

Ivica je kazao da je, kada je sprovedena prva pretraga vozila bio izbezumljen.

“I već sam tada pretpostavio da neko želi da mi smjesti kazao je Ivica G. koji je u istražnom zatvoru malo više od pet mjeseci. Tvrdio je i da je vozilo desetak dana prije bilo u Hercegovini i da je moguće da je tada neko stavio drogu, ali da nije uspio da je izvadi dok je auto bio u Hrvatskoj.

Na pronađenim paketima droge nisu nađeni otisci prstiju Ivice G., a sudija je obrazložio da to ne znači ništa samo za sebe jer je poznato da droga od trenutka nabavke “do distribucije konzumentu prolazi kroz ruke više osoba koje je vagaju, prepakuju, miješaju, prevoze…”.

Sudija nije prihvatila ni odbranu optuženog, utvrdivši, uz ostalo, da je svesno krijumčario drogu radi dalje preprodaje te da je teško povjerovati da neko hoće da ga eliminiše iz posla sada kada je u penziji”, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

Dodik: Pitanje imovine riješeno Dejtonom, o tome se ne može pregovarati

Stranka Jelene Trivić zvat će se NF, članovi su brojna poznata imena, a nije izostala ni Vučićeva podrška