Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović ponovo je uhapšena sinoć, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Usvojena je žalba tužilaštva, pa je Viši sud juče odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na saučesnike nakon čega je Hrkalović ponovo uhapšena, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je ranije juče rješenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri prijedlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

“Osnovano se izjavljenom žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno zaključio da okolnosti koje je naveo tužilac u predlogu nemaju značaj za produženje pritvora, po zakonskom osnovu koji se odnosi na opasnost od bekstva”, rekla je za Tanjug portparol suda Mirjana Piljić.

Prema stavu apelacije, vijeće prvostepenog suda nije cijenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bjekstva Hrkalović u trenutku kada je prema njoj podnijet optužni prijedlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cijenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupoka.

“Kao što se osnovano žalbom tužioca dalje ukazuje, prvostepeni sud samo taksativno navodi okolnosti, ali ih ne ceni izolovano i bez dovođenja u vezu sa svim ostalim okolostima”, navela je Piljić.

U odluci Apelacionog suda ukazano je da su zbog toga odlučne činjenice u prvostepenom rješenju pogrešno i nepotpuno utvrđene, te da se ne može prihvatiti zaključak prvostepenog suda da nema razloga za produženje pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

Odluku o ukidanju pritvora je donijelo krivično vanpretresno vijeće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv nje zbog krivičnog djela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Hrkalović je nešto manje od dva mjeseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Tužilaštvo je 15. decembra tražilo od suda da joj produži pritvor po dva nova osnova – zbog postojanja opasnosti od bjekstva i uticaja na saučesnike, ali sud nije usvojio.Izvor:
Share.