in

Dan nakon pada vlade u Crnoj Gori: Abazović već danas najavljuje razgovore, Đukanović čeka ponudu

Nakon što je Skupština Crne Gore izglasala nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića oglasili su se predstavnici parlamentarnih stranaka. Već danas su najavljeni pregovori o novoj vladajućoj većini.

Predsjednik saveza građana “Civis” i poslanik koalicije “Crno na bijelo” Srđan Pavićević poručio je pristalicama DPS-a da ne slave zbog pada vlade, jer za to nemaju razloga i da to nije nikakva njihova pobjeda. Lider Demokratske Crne Gore i predsjednik parlamenta Aleksa Bečić rekao je da nije zabilježeno da opozicija u bilo kom trenutku ne želi izbore.
“Kada podnesete incijativu za rušenje vlade, a jedini sjedite u njoj, a pale vatromete oni koje smo zajedno pobjedili s 220.000 građana, mislim da nema potrebe više komentarisati”, rekao je Bečić.

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović rekao je da je poslanicima te stranke nakon glasanja u parlamentu savjest čista i da svakog građanina Crne Gore mogu da pogledaju u oči. On je naveo da Demokrate nikome neće biti saveznik u prekrajanju izborne volje.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar saopćio je, nakon što je izglasano nepovjerenje Vladi Crne Gore, da razgovori o novoj vladi počinju danas i da očekuje da Dritan Abazović bude premijer.

Konatar je rekao da bi novi mandatar trebalo da bude lider pokreta URA Dritran Abazović, prenosi RTCG. On je u parlamentu rekao da će razgovori početi već danas i da će se razgovarati prvo sa predstavnicima aktuelne većine, ali i sa drugim subjektima u parlamentu. Naveo je da će to biti bilateralni razgovori.

“Stav o mandatru je moj, subjektivan”, rekao je Konatar.

On je naveo da ne vidi kako bi saradnja sa predsjednikom parlamenta Aleksom Bečićem bila plodotvrona ako Abazović bude mandatar, s obzirom na sve što su Bečić i poslanici Demokratske Crne Gore kazali tokom sjednice parlamenta.

Konatar je to rekao, upitan da li će “Crno na bijelo” glasati u ponedjeljak o smjeni predsjednika paralmenta Alekse Bečića.

“Imaćemo konsultacije u Građanskom pokretu URA i donijeti odluku”, rekao je Konatar.

Šef kluba poslanika DPS Crne Gore Danijel Živković rekao je da su spremni da razgovaraju sa svima koji žele dobro Crnoj Gori, da bi zemlju izveli iz teške političke krize. Ako ponuda bude takva da DPS ne može da bude dio vlade, o tome se, kako je rekao Živković, za sada neće izjašnjavati.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković je izjavio da ta stranka nije htela da sruši Vladu, jer je prva koja je formirana nakon 30 godina vladavine DPS.

“Mi nismo htjeli da budemo ti koji su je srušili, ali ne žalimo za njom”, rekao je Joković.

Čelnik Socijaldemokratske partije Crne Gore Raško Konjević rekao je će sačekati dalji razvoj događaja i da su spremni za razgovor ukoliko postoji jasan konsenzus u vezi programskih ciljeva, prioriteta i principa nove vlade. On je poručio da Vlada u tehničkom mandatu treba da se ponaša u skladu sa dobrom demokratskom praksom.

U Austriji od danas obavezna vakcinacija

Čović: Ključno što Dodik poštuje dogovore