Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas povodom najnovijih dešavanja na sjeveru KiM da međunarodna zajednica mora da preduzme najoštrije mjere da se prekine sa jednostranim potezima koji će cio region dovesti pred situaciju “rat ili mir”.

Međunarodna zajednica, kako je rekao, zaista treba da donese ključnu odluku šta želi na Kosovu i Metohiji – rat ili mir.

“Ovo što se sada dešava nije samo ruganje u lice čitavoj međunarodnoj zajednici, već predstavlja i pokušaj zastrašivanja sa krajnjim ciljem vojnog osvajanja severa KiM gde žive Srbi i sa dodatnim ciljem da se oni proteraju sa KiM”, rekao je Dačić za Tanjug.

Predsjednik parlamenta je podsjetio da po Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, bezbjednosnu funkciju na KiM obavlja KFOR, odnosno NATO, navodeći da se upad jedinice ROSU dešava po ko zna koji put bez obaveštenja predsjednicima srpskih opština i bez najave, kako je to predviđeno Briselskim sporazumom.

Prema njegovim riječima, KFOR je imao obavezu da obavijesti Srbe ako ih je, kako kaže, ROSU uopšte obavijestila o tome, ocjenjujući da je riječ o još jednom kršenju Brisleskog sporazuma.

“Ovo je još jedan pokazatelj da će sve dok se ne pokaže čvrstina u osudi takvih jednostranih akcija, (Aljbin) Kurti ići na maksimalne provokacije, sa željom i suprotno svim zalaganjima Srbije za mirno rešenje problema i nastavak dijaloga, da silom pokuša da osvoji sever i da time ”reši” pitanje problema Srba na KiM”, ocijenio je Dačić.

On je rekao da podržava državne organe na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nadležnim ministarstvima, odnosno vojskom i policijom, da pokažu čvrstinu u namjeri da ukažu koje su naše crvene linije.

“Naše crvene linije jesu opstanak Srba na KiM, naročito na severu KiM, i nećemo dozvoliti nikakve oružane napade na severu. I to celoj međunarodnoj zajednici mora da bude jasno”, poručio je Dačić.Izvor:
Share.