in

Crnogorski poslanici danas razmatraju smenu predsednika Skupštine Alekse Bečića

U Podgorici će danas biti održana četvrta po redu vanredna sednica Skupštine Crne Gore na kojoj će poslanici odlučivati o smeni predsednika parlamenta Alekse Bečića, na predlog parlamentarne opozicije.

U obrazloženju predloga se navodi da parlament za vreme mandata Alekse Bečića „nije bio mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspeo da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija i dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore“.

Bečić: Smena ozvaničava koaliciju sa DPS
Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić izjavio je da do njegove smene može doći isključivo ako se ignorišu rezultati koji su ostvareni, prekroji izborna volja građana i pogaze demokratski principi.

Bečić je, na pitanje da li će danas biti smenjen, u intervjuu „Vijestima“ odgovorio da to nije do njega, jer je uradio najbolje što je umeo.

„U svakom slučaju, biće mi čast da budem smenjen na braniku izborne volje naroda“, rekao je Bečić.

Na pitanje da li očekuje da GP URA ne glasa za njegovo razrešenje, s obzirom na to da poslanici Demokrata nisu podržali dnevni red vanredne sednice na kojoj je trebalo da se odlučuje o smeni vicepremijera i lidera URA Dritana Abazovića, Bečić je rekao da su Demokrate glasale protiv mogućnosti da se razreši Abazović zato što poštuju dogovor parlamentarne većine i izbornu volju birača.

„Svi politički subjekti parlamentarne većine su javno najavili da neće podržati razrešenje predsednika Skupštine, uključujući i predsednika GP URA gospodina Abazovića“, rekao je Bečić.

Dodao je da je u suprotnom glas za razrešenje – glas za formalizaciju koalicije sa DPS-om.

Govoreći o tome šta će biti potezi njegove partije nakon što je Skupština u petak izglasala nepoverenje Vladi Zdravka Krivokapića, Bečić je istakao da su Demokrate, ako svi subjekti parlamentarne većine isključuju mogućnost koalicije sa DPS-om, spremne na dogovor pobedničke parlamentarne većine i manjinskih partija.

„Ukoliko nema dogovora, nema prekrajanja izborne volje sa DPS-om, već idemo na vanredne parlamentarne izbore da građani presude“, istakao je Bečić.

Bečićevu smenu predložila opozicija

Predlog su dostavili poslanici opozicije, a jedini koji ga nije potpisao je poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu.
Demokratski front i Socijalistička narodna partija, koja je, inače, potpisala memorandum sa GP URA Dritana Abazovića o formiranju nove manjinske vlade, saopštili su da neće glasati za opoziv predsednika Skupštine.

Bečićeva Demokratska Crna Gora je saopštila da svako ko sutra na vanrednoj sednici Skupštine glasa za njegovu smenu ili ne učestvuje u glasanju, napravio je dil sa DPS-om Mila Đukanovića i formirao novu parlamentarnu koaliciju.

„S obzirom na to da se predsednik (parlamenta) razrešava većinom od ukupnog broja prisutnih poslanika, svako ko glasa „za“ ili ne učestvuje u glasanju, napravio je dil sa DPS i formirao novu parlamentarnu koaliciju“, poručile su Demokrate.

Na prvoj vanrednoj sednici parlamenta u ovoj godini bio je predlog za smenu Dritana Abazovića sa mesta potpredsednika vlade, ali rasprave nije bilo jer nije izglasan dnevni red.

Na drugoj sednici, takođe zbog neizglasavanja dnevnog reda, nije bilo rasprave o predlogu premijera Zdravka Krivokapića za vraćanje poslaničkih mandata narodu, odnosno skraćenje mandata Skupštini.

Na trećoj je izglasano nepoverenje Krivokapićevoj vladi. Aktuelna 42. crnogorska vlada pala je nakon samo 14 meseci od njenog formiranja. Nepoverenje Krivokapićevoj vladi izglasala su četiri poslanika Abazovićeve koalicije „Crno na bijelo“ i opozicija, dok su salu uoči glasanja napusti poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pokreta za promjene.

Nova vlada ili vanredni izbori

Stav većine stranaka aktuelne parlamentarne većine smatra da je izlaz iz krize nakon pada vlade, isključivo formiranje nove vlade unutar parlamentarne većine i partija predstavnika manjinskih naroda.
A, ako dogovora ne bude, da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

Svaki dogovor o formiranju nove vlade uz podršku Đukanovićevog DPS je za njih neprihvatljiv i smatraće se, kažu, da je dogovor o formiranju vlade koalicije „Crno na bijelo“ i DPS-a, odnosno Abazovića i Đukanovića, bio ranije dogovoren.
U međuvremenu, funkcioner URA, Zoran Mikić rekao je da će o glasanju za ili protiv smene Bečića odlučiti nakon današnjih konsultacija.

Za smenu Bečića potreban je najmanje 41 glas, što znači bi za to morao da glasa i neko iz vlasti.

DF: Nema saradnje sa DPS, mogući i protesti
Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević je na opštinskoj izbornoj konferenciji u Nikšiću ponovio stav da za njegovu Demokratsku narodnu partiju i DF nije prihvatljiv nikakav koalicioni aranžman, niti saradnja s DPS-om i da očekuje da će i ostali subjekti parlamentarne većine zauzeti identičan stav.

Inače, Knežević je u svom obraćanju u Skupštini Crne Gore u petak, na temu izglasavanja nepoverenja Krivokapićevoj vladi, poručio da će, ako nova parlamentarna većina bude napravljena sa Đukanovićevim DPS-om, Demokratski front pozvati građane na proteste, zbog nepoštovanja izborne volje građana.
Kako će se razvijati politička situacija u Crnoj Gori narednih dana teško je predvideti, smatraju lideri pojedinih strana parlamentarne većine, što je potvrdio i predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji je ocenio da je ona u ovom trenutku „haotična i da nikome nije jasno šta se dešava“.

„Ako se formira manjinska vlada glasovima DPS-a, to će sigurno izazvati ozbiljnu destabilizaciju u Crnoj Gori, jer je došlo do prekrajanja izborne volje građana, do izdaje, do političkog inženjeringa“, rekao je Medojević i istakao:

Ako bude došlo do ovakve izdaje, jedino što nam stoji na raspolaganju jesu organizacije protesta, demonstracije, i sve one legitimne metode borbe kako u parlamentu, tako i na ulici, dodao je on, prenosi Tanjug.

“Procurio” snimak pada borbenog aviona na američki nosač USS Carl Vinson

Amerikanac radio sklekove na krovu kuće u Trebinju i pao